Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 5 oktober 2016

  Politiker vill låta epa-traktorer köra snabbare

  Höj hastigheten för A-traktorer till 45 km/timmen. Det kräver flera riksdagsledamöter.

   Kraven på höjd hastighet för A-traktorer blir allt högre och flera motioner har nu lämnats in till riksdagen.
  Kraven på höjd hastighet för A-traktorer blir allt högre och flera motioner har nu lämnats in till riksdagen. FOTO: Mostphotos

  I går lämnade riksdagsledamöterna Per Klarberg och Jimmy Ståhl, (SD), in en motion om att höja maxhastigheten för A-traktorer till 45 km/timmen.

  De båda riksdagsledamöterna menar att dagens regelverk är utdaterat och att så låg hastighet leder till större utsläpp än vad som är nödvändigt.

  De jämför med mopedbilar som finns i dag och som får köra i 45 km/timmen med körkort som gäller för en A-traktor.

  ”Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det dessutom önskvärt med en högre hastighet eftersom en relativt bred A-traktor på vanliga vägar skapar frustration och ofta lockar till farliga omkörningar av bakomvarande trafikanter.”

  För ett år sedan lämnade Per Klarberg och Jimmy Ståhl in en likadan motion till riksdagen.

  Facebookgruppen växer

  Även bland andra moderaterna Cecilia Widegren och Edward Riedl samt Magnus Oscarsson, riksdagsledamot för kristdemokraterna, har lämnat in motioner i samma ärende.

  Fler kämpar för högre hastighet för A-traktorer. Bland annat växer Facebookgruppen ”Gör din röst hörd, HÖJhastigheten för A-taktorer – till 50 km/h” och gillas i dag av nästan 10 000 personer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen