Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 6 juli 2017

  Kraftig ökning av stulna entreprenadmaskiner

  Stölderna av entreprenadmaskiner i Stockholm har ökat kraftig det första halvåret jämfört med samma period året innan. I Skåne däremot har stölderna minskat.

  Förra året stals 64 entreprenadmaskiner i Sverige under det första halvåret. I år har siffran ökat till 91 maskiner. Främst handlar det om grävmaskiner och hjullastare.

  Störst är ökningen i Stockholmsområdet där antalet stulna maskiner har gått upp från 14 till 42 stycken under det första halvåret i år.

  – Jag tror att det beror på byggboomen som råder i Stockholm framför allt. Sen finns det fler maskiner på marknaden och då är det också mer lättöverkomligt, säger Peter Sundman, utredare på försäkringsbolagens gemensamma organisation Larmtjänst.

  I Skåne har stölderna däremot minskat, från 17 till sex stycken.

  Stora pengar

  På jordbrukssidan är antalet stölder ganska konstant. 56 maskiner har stulits hittills i år, jämfört med 54 stycken vid den här tiden förra året.

  På årsbasis uppskattar Larmtjänst värdet av de stulna maskinerna till mellan 130 och 140 miljoner kronor. Därtill kommer värdet på de satellitnavigeringssystem, plogar och andra redskap som sitter fästa på maskinerna.

  – Så det är oerhört stora pengar som försvinner, säger Peter Sundman.

  Förutom Stockholm har Värmland och Västernorrland varit särskilt utsatta i år. Förutom maskiner verkar tjuvarna också ha riktat in sig på satellitnavigeringssystem till jordbruksmaskiner.

  Svåra att hitta

  För att skydda sig rekommenderar Peter Sundman startspärr, spårsändare och märkningssystem.

  – Det är svårt att hitta maskiner för de körs ut i täckta bilar. Men när de väl påhittas är det viktigt att snabbt kunna identifiera maskinerna.

  Erfarenheten säger honom att det är i de forna öststaterna samt Polen som de flesta maskinerna återfinns. En del redskap dyker också upp i Tyskland. Men när och om de återfinns är det ofta långa ledtider innan maskinerna kan vara tillbaka på gården igen.

  – Ofta är de inlösta av försäkringsbolagen innan du får dem tillbaka. Så jag tycker att man ska se om sitt hus och försöka se till att inte ens egen specialtillverkade maskin försvinner. För det kan handla om månader som du blir av med din maskin, säger Peter Sundman.

  LÄS MER: Maskinstölderna ökarLÄS MER: Storstadslänen är särskilt utsattaLÄS MER: Maskinstölderna ökar igenLÄS MER: Stulna maskiner rullar österutLÄS MER: Fördubblat antal stölder av entreprenadmaskiner

  Relaterade artiklar

  Till toppen