Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 24 juni 2018

  Kaunisvaara-gruvan utanför Pajala öppnar igen

  Pajala

  Den 18 juli återstartar produktionen och 150 nyanställda finns redan på plats vid gruvan.

  Kaunisvaara-gruvan har haft problem sedan 2013 då företaget Northland Resources som ägde produktionen i gruvan begärde rekonstruktion.

  Trots hjälp från flera stora svenska företag som PEAB, SKAB, Metso och Folksam så gick gruvan fortsatt dåligt och 2014 begärde Northland Resources bolaget i konkurs.

  Många potentiella köpare har funnits till gruvan och efter många resor fram och tillbaka blev det till sist klart att företaget Kaunis Iron, som startade 2017, får ta över gruvan och produktionen.

   I flera år har produktionen i gruvan stått still.
  I flera år har produktionen i gruvan stått still.

  18 juli startar produktionen

  Många i Pajala har inte vågat hoppas på för mycket efter de många svängarna i gruvfrågan men nu i juli ska äntligen produktionen starta igen.

  ”Anläggningen är testkörd och startklar, de avgörande delarna är på plats från borrning till transport”, säger Åsa Allan, platschef för Kaunis Iron till SVT Norrbotten.

  I nuläget har bolaget rekryterat uppemot 150 personer som behövs inför produktionsstarten och under hösten ska 150 personer till anställas successivt. Enligt Kaunis Iron är siktet inställt på en årsproduktion motsvarande två miljoner ton färdig produkt.

  LÄS OCKSÅ: De får kontrakten med Kaunis IronLÄS OCKSÅ: Kaunis Iron rekryterar till gruvbrytningen i Pajala

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen