Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 15 september 2017

  Gruvan kan starta inom ett år

  I torsdags skrevs avtalet om försäljning av Kaunisvaara-gruvan i Pajala.

   Efter konkursen las maskinerna i malpåse, det vill säga, fick stå kvar på anläggningen. Maskininvesteringarna var i miljardklassen. Nu kan de komma till bruk igen.
  Efter konkursen las maskinerna i malpåse, det vill säga, fick stå kvar på anläggningen. Maskininvesteringarna var i miljardklassen. Nu kan de komma till bruk igen. FOTO: Steven Vale

  Järnmalmsgruvan i Kaunisvaara han inte ens gå upp i full produktion innan ägaren Northland Resources gick i konkurs 2014. Konkursen orsakades av kraftigt fallande järnmalmspriser och räknas som en av de största i landet.

  LÄS OCKSÅ Northland betalar miljoner till markägare

  Abecede, ett svenskt investmentbolag med bland annat Ericsons förre chef Carl-Henrik Svanberg, har lagt flera bud på gruvan innan man till sist i torsdags fick ett ja från konkursförvaltaren.

  Men först måste obligationsägarna i Northland, som har den största fodringen på konkursboet, acceptera budet som är hemligt.

  Om även de säger ja kan gruvan vara igång under nästa är, enligt företrädare för Abecede.

  LÄS OCKSÅ Konkursat gruvbolag krävs på åtgärderLÄS MER Maskinparken lades på is

  Relaterade artiklar

  Till toppen