Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 3 september 2019

  Få kontroller av utgående gods vid tullen

  Under maj och juli månad i år så lade tullen endast 234 timmar på utgående kontroller.

   Tullverket i Trelleborg. Arkivbild.
  Tullverket i Trelleborg. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Rapporter om internationella stöldligor har varit många i sommar och regeringen vill att tullen ska bli bättre på att stoppa stöldgods som är på väg ut ur landet. Som ATL tidigare har skrivit om så förs uppemot 90 procent av alla stulna maskiner ut ur landet.

  Men i sommar har få resurser lagts på att kontrollera fordon som passerar gränsen för att lämna Sverige. Under maj och juli månad lade tullen 47 332 timmar på kontroller och av dem var bara 234 timmar på utgående kontroller, visar siffror som SVT tagit del av.

  – Ja och det hänger ihop med att vi inte riktigt har det i vårt uppdrag nu. Inkommande skjutvapen och narkotika är vår högsta prioritet, och det är ju ytterst aktuellt med tanke på hur situationen ser ut i dag med alla skjutningar, sprängningar som sker, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket i region syd till SVT.

  Nytt pilotprojekt i höst

  I nuläget har tullen inga rättigheter att beslagta stöldgods eller gripa misstänkta gärningsmän ifall de skulle påträffa stöldgods. Till hösten inleds ett projektarbete där Tullverket, Kustbevakningen och polisen ska samarbeta för att hitta mer stöldgods som förs ut ur landet. På grund av operativa skäl får Martin Petersson inte säga exakt när projektet genomförs.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen