Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 8 mars 2020

  Corona får Volvo att skippa jättemässa

  • Så många entreprenadmaskiner såldes i fjol • Ny grävare från Kobleco • Virushotet får Vovo att skippa Con Expo.

  Här är veckans entreprenadnyheter i korthet!

  FOTO: Mostphotos

  Färre entreprenadmaskiner i fjol

  I fjol såldes det 4 889 nya entreprenadmaskiner i Sverige, en minskning med två procent jämfört med rekordåret 2018. Främst är det hjullastare som köps, en kategori som ökat sin försäljning med närmare sju procent till 1 789 stycken i fjol. Försäljningen av antalet stora bandgrävmaskiner ligger i princip kvar på samma nivå som 2018 med 987 stycken. Men försäljningen av små hjulgrävare har minskat med hela 67 procent 2019. Men det är små volymer, från 30 till 10 maskiner. Det visar statistik från Maskinleverantörerna som Entreprenadaktuellt rapporterat om.

  FOTO: Kobelco

  Ny 14-tonsgrävare från Kobleco

  Koblecos nya 14-tonsgrävare SK140SRLC-7 har fått en ny treliters turbodiesel från Isuzu som minskar utsläppen med 10 procent jämfört med tidigare modell, samtidigt som en grävcykel ska gå 10 procent snabbare. Allt enligt tillverkaren.

  Maskinen är också utrustad med en cirka 25 cm stor bildskärm som enligt branschtidningen IVT är den största som finns i någon grävmaskin. Förutom maskindata visas där också bilder från tre kameror.

  FOTO: Gripen Wheels

  Nytt flotationsdäck från Gripen Wheels

  Det nya flotationdäcket V-Flexa ska enligt tillverkaren kunna köras med högre belastning trots ett lägre lufttryck. Det ska kunna bära samma last men med ett 30 procent lägre marktryck.

  Det självrensande däcket finns i dag i storleken VF 600/55 R 26.5 och ska klara av hastigheter upp till 70 kilometer i timmen. Enligt tillverkaren lämpar det sig för till exempel spridarvagnar, tankvagnar och gödseltunnor.

  FOTO: Volvo CE

  Volvo skippar Con Expo

  Den stora teknikmässan Con Expo ska hållas som planerat mellan den 10 och 14 mars i Las Vegas. Men Volvo Group ställer in sin medverkan.

  Beslutet gäller såväl Volvo CE som Volvo Trucks.

  ”Trots att vi hunnit långt i våra förberedelser inför årets evenemang är vi övertygade om att det är rätt att dra oss ur även i detta sena skede. Vi måste prioritera tryggheten för våra anställda, kunder och andra mässbesökare”, säger Melker Jernberg, vd och koncernchef i Volvo Construction Equipment, i ett pressmeddelande.

  Ett antal besökare från Kina har ställt in sina resor samt några från Italien och Sydkorea. Totalt räknar arrangörerna ändå med att över 130 000 besökare ska besöka mässan och se vad de över 2 000 utställarna visar upp.

  Samotermässan flyttas fram

  Samotermässan i Verona som var tänkt att pågå mellan 21 till 25 mars har flyttats fram två månader till den 16 till 20 maj. Orsaken är att Italien – och speciellt då de norra delarna av landet, är hårt drabbat av Coronaviruset.

  Fler entreprenadnyheter:

  Bildextra – JCB:s traktorgrävare från 1954 till i dagKickback med bara HVO i tankenATL-TV: Inga tömmar till nya Järnhästen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen