Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 3 mars

  Kickback om det bara är HVO i tanken

  Norrköpings kommun gynnar entreprenörer med bara förnyelsebara bränslen i tankarna.

  Grundkravet för alla entreprenörer som vill ha ett uppdrag för Norrköpings kommun är att deras fordon måste gå på minst 25 procent förnyelsebara bränslen.

  De som säger att de bara har HVO, biodiesel, etanol eller biogas i sina fordon får en återbetalning på sina anbudssummor på mellan 3 till 4 procent.

  Stora uppdrag ger mer

  – Är det ett stort uppdrag med många maskiner kan det bli lite mer, säger Madelen Boström som är upphandlare av bland annat entreprenadtjänster på Norrköpings kommun.

  Principen att entreprenörer får en kickback om de bara använder förnyelsebara bränslen har funnits i omkring tre år enligt henne. Och fått stort genomslag:

  – Det är mellan 80 och 90 procent av alla som kör åt oss som bara har förnyelsebart nu.

  Inget till el-maskiner – ännu

  Maskiner som har andra typer av miljölösningar, till exempel el- eller hybriddrift omfattas i dagsläget inte att systemet.

  – Det får vi säkert anledning att se över. När de blir vanligare på marknaden får vi ta ställning till det, säger Madelen Boström.

  Hon känner till ett fåtal andra kommuner som jobbar på samma sätt för att få ner utsläppen av fossil koldioxid.

  – Men vi har märkt ett stort intresse hos många.

  Bara förnyelsebart till 2030

  Norrköpings kommun har som mål att till år 2030 enbart använda sig av förnybara energikällor. Energiförbrukningen ska också minska med 30 procent jämfört med 2005.

  I Norrköping finns också Lantmännen Agroetanol som är Nordens största bioraffinaderi som producerar 230 000 kubikmeter etanol per år. Den största mängden går dock på export till Tyskland. Läs mer om produktionen här.

   Har du bara fossilfritt i tanken blir det en återbetalning om du kör entreprenad åt Norrköpings kommun.
  Har du bara fossilfritt i tanken blir det en återbetalning om du kör entreprenad åt Norrköpings kommun. FOTO: Mostphotos

  Relaterade artiklar

  Till toppen