facebooktwittermail d

Eldriven teletruck och Bobcat på traktorbanan igen

• En eldriven teletruck från JCB, • en ny storlastare från Hyundai • Bobcat börjar tillverka traktorer igen.

FOTO: GUY DIXON

JCB:s eldrivna teletruck till Agritechnia

• En ny eldriven teleskoptruck med en maximal lyftkapacitet på 3 ton och 1,9 ton på två meter kommer JCB att visa upp på Agritechnia i Hannover i november. Maskinen är framtagen med tanke på materialhantering på till exempel jordbruk och trädgårdsföretag. JCB Teletruk 30-19E drivs av ett batteripack som enligt leverantörern kan bytas på två minuter. Batteripacket har en garanti 1200 laddningar. Gafflarna kan tiltas i 111 grader.

FOTO: GUY DIXON

… tillsammans med tre nya lastare

• JCB:s tre största hjullastare har enligt tillverkaren blivit 10 procent mer bränslesnåla. Motorerna och transmissionen har blivit effektivare och det har blivit möjligt att välja ”comfortläge” när man jobbar med lättare arbetsuppgifter. JCB 457 Agri är nu på 282 hästkrafter, 437 Agri har nu 195 hästkrafter och minstingen i trion, 427 Agri 179 hästkrafter. Även dessa ska visas på mässan i Hannover.

Nya storlastare från Hyundai

• Hyundai kommer med en ny serie hjullastare som ska klara av steg V-kraven. Modellerna, HL940A, HL955A och HL960A, har alla Cumminsdieslar på mellan 165 och 230 hästkrafter. Enligt tillverkaren har produktiviteten och bränsleekonomin förbättrats med upptill 10 procent. Hållbarheten har också ökat markant jämfört med tidigare modeller i 900-serien. Maskinerna har också utrustats med bland annat fjärrstyrd dörröppnare för att minimera risken att föraren faller från fotsteget när hen ska kliva in i hytten.

FOTO: SCOTT THUEN

Bobcat börjar tillverka traktorer – igen

• Bobcat släpper 15 traktormodeller från 21 till 58 hästkrafter. Det finns fyra transmissionsalternativ, två manuella och två automatiska, varav en är elektrohydraulisk. De produceras hos den sydkoreanska traktortillverkaren Daedong men har designats av Bobcat. På sikt tänker dock ledningen sköta såväl utveckling som tillverkning själv, enligt Equipmentworld.com. Målet är en årlig produktion på 140 000 enheter per år.

Bring fossilfritt nästa år

• Från och med 1 februari kommer samtliga fordon i Bring Åkeri att använda fossilfria bränslen. 60 procent av lastbilarna ska gå på RME, 26 procent på HVO och resterande på biogas. Bolaget räknar med att koldioxidutsläppen ska minska med upp till 90 procent jämfört med utsläppen i nuläget. Åkeriet kör omkring 450 000 mil per år. – Alla är eniga i att vi måste lösa klimatkrisen tillsammans. Genom att göra leveranserna grönare, bidrar vi till en mer hållbar framtid. Vi är alla en del av problemet, men kan också vara en del av lösningen, säger Magnus Nilsson, vd i Bring Åkeri i ett pressmeddelande.