facebooktwittermail d

Volvo satsar ännu mer på el

Volvo tar nytt steg för att elektrifiera lastbilar, Vimeks skördare får ett nytt aggregatalternativ och en ny Case går på djupet. Här är veckans entreprenadnyheter!

FOTO: VOLVO

Volvo utvecklar ellastbil för anläggningsjobb

Volvo fortsätter på elspåret för sina lastbilar. Nyligen har försäljningen av ellastbilar för stadstransporter inletts. Nästa steg är transporter på regionalnivå och anläggningsbilar.

Två konceptlastbilar har nu därför tagits fram för dessa syften. Nästa steg är att ett mindre antal fordon testas hos utvalda kunder. Sedan väntar en bredare lansering.

”Hastigheten för att genomföra en elektrifiering beror på ett antal faktorer. För det första krävs en omfattande utbyggnad av laddinfrastrukturen, och för det andra måste de regionala kraftnäten kunna leverera tillräcklig effekt på lång sikt. Ekonomiska incitament är dessutom nödvändiga för att få fler åkare att investera i elfordon. Många åkerier har mycket små marginaler, vilket innebär att varje ny investering måste vara lönsam”, säger Lars Mårtensson, miljö- och innovationschef vid Volvo lastvagnar i ett pressmeddelande.

FOTO: NISULA

Nu finns Nisulas aggregat för Vimeks skördare

Nisulas hjulmatade skördaraggregat 325H finns nu som tillval på Vimeks skördare 404 och kombimaskinen 404 Duo. Det är utrustat med en fast och tre rörliga kvistknivar, för att förbättra stamhållningen och göra arbetet effektiv och smidig. Den finska tillverkaren lyfter också fram tre andra fördelar i ett pressmeddelande:

• Aggregatet är enkelt att underhålla. Alla smörjpunkter kan smörjas med aggregatet i samma position.

• Aggregatet har ingen cylinderrörelse i längdled vilket minimerar slangrörelser och därmed risken för slangskada.

• Sågregleringen och den automatiska kedjespänningen förbättrar effektiviteten och minskar utgifterna för sågkedjor och sågsvärd.

FOTO: CASE

Ny långgrävare från Case

Cases nya långgrävare CX350 D har en jobbradie på 18,6 meter och ett maximalt grävdjup på 14 meter. Maskinen väger 40 ton och är utrustad med ett utvecklat hydraulsystem. Det ger bland annat lägre motorvarv när bommen sänks och vid sväng. Maskinen har tre arbetslägen, hastigt, starkt och automatiskt för att kombinera effektivitet och minska bränsleåtgången. Motorn är på 268 hästkrafter.

FOTO: WEIDEMANN

Nya lastare från Weidemann

Weidemann kommer nu med två nya lastare i det större segmentet. Dels hjullastaren 9580, dels teleskophjullastaren 9580T. Maskinerna har en steg V-klassad Deutzdiesel på 156 hästkrafter. Lyfthöjden för teleskoplastaren är 5,48 meter och den vanliga modellen 4,26 meter. Tipplasten är 6,32 ton. Växellådan är steglös och hydrostatisk för högre dragkraft och körhastighet.Lastarna är också godkända för att dra släpvagnar på upp till 18 ton.

Missa inte ATL TV: Så är det att köra Ponsses snabbskotare:

Snart går det köra skotaren från kontoret:

Läs också: Förare sov fem timmar på tre dygn – åkeriet får böta 650 000