facebooktwittermail d

Ny pickup ska nå längst per laddning

Atlis XT ska kunna nå hela 80 mil långt på en laddning vilket är längst av alla nya eldrivna pickuper som är på gång.

Atlis XT är en eldriven pickup som företaget hoppas kunna lansera under 2020.
Atlis XT är en eldriven pickup som företaget hoppas kunna lansera under 2020. FOTO: ATLIS

ATL har tidigare skrivit om Rivian automotives debutbil R1T, en eldriven pickup med rejäla hästkrafter. R1T kom med flera olika batterilösningar och med det största batteriet kan bilen klara drygt 64 mil per laddning.

Längre och laddar snabbast

Nu kommer utmanaren Atlis XT som lovar att kunna åka längre, hela 80 mil på en laddning påstår den amerikanska tillverkaren att pickupen att deras värstingbatteri kommer klara. Det finns även två mindre batterimodeller som kommer att klara 48 respektive 64 mil per laddning. Enligt företaget kommer deras batteri att gå att ladda fullt på en kvart.

FOTO: ATLIS

Men det är inte bara där som XT vill vara värst, pickupen ska även klara av 2,2 ton last på flaket och dra upp till nio ton. I jämförelse så kan R1T lasta 800 kilo på flaket och dra upp till fem ton.

Pickupen ska klara en last på 2,2 ton mer än dubbelt så mycket som konkurrenten Rivian Automotives R1T.
Pickupen ska klara en last på 2,2 ton mer än dubbelt så mycket som konkurrenten Rivian Automotives R1T. FOTO: ATLIS

Kör om Tesla till marknaden

Atlis är den senaste spelaren att ge sig in i elbilsbranschen och utnyttjar likt Rivian automotives marknaden för pickuper där amerikanska Tesla ännu inte kommit med en egen bil.

Likt Rivians R1T kommer varje hjul på XT att ha en egen motor och bilen ska ta 0 till 100 km/h på drygt fem sekunder.

Bilen kommer även ha alla nymodigheter som dagens nya bilar har så som gps, appar, ljudanläggning och annat lullull.
Bilen kommer även ha alla nymodigheter som dagens nya bilar har så som gps, appar, ljudanläggning och annat lullull. FOTO: ATLIS

Hemligheter kring batteriet och laddningen

Företaget vill i nuläget inte gå ut med hur stora batterierna är utan har än så länge bara pratat om räckvidden. Även laddningen är hemlig och i nuläget finns många frågetecken hur Atlis kan ladda upp ett batteri med den kapaciteten på bara 15 minuter. I jämförelse tar det drygt 40 minuter för Teslas model S att ladda fullt med en räckvidd på 40 mil. Hälften av vad Atlis lovar.

Tanken är att pickupen kommer tillverkas i USA och lanseras under 2020. Priset för en första modell kommer att ligga på 45 000 dollar.

FOTO: ATLIS