Sommaren är högsäsong för allehanda musikfestivaler, och en del av upplevelsen är att äta festivalmat.
Reggaefestival startar egen odling
Öland Roots har startat sin egen grönsaksodling för sin Krav-märkta festivalrestaurang.
Knäckebröd med mjukost i tub i Roskilde, älgkebab på Malmöfestivalen, vegoburgare på Way Out West, eller rent av enbart flytande föda på valfri ort - kosthållningen är för många besökare en viktig identitetsmarkör och även ett sätt för festivalerna att sticka ut.
Reggaefestivalen Öland Roots, som går av stapeln 13-15 juli, är inget undantag. Inför årets festival har arrangörerna arrenderat fyra hektar åkermark på Havtornsgården i Triberga på sydöstra Öland. Sedan tidigare är all mat på festivalen vegansk, men i sommar kommer den även vara lokalproducerad av festivalledningen själva.
Egen restaurang
På den 1400 kvadratmeter stora odlingen som har tagits i anspråk växer kravmärkt potatis, lök, spetskål, brytbönor, kryddor, sallad och tomater. Grönsakerna ska serveras i festivalens egen restaurang Ogräs, som erbjuder en trerätters meny och platsbokning.
Inför sådden plöjdes marken med maskin, men därefter har festivalens odlare skött allt för hand.
– Det första året får bli ett experimentår. Det här med att beräkna volymer och tidspann är något helt nytt för oss, säger Linnea Gustafsson i föreningen Öland Roots till Ölandsbladet.
Reggaevärlden är tätt förknippad med den jamaikanska rastafarirörelsen, där det betonas att maten ska vara ital, vilket bland annat innebär att den ska vara vegetarisk och giftfri. Som Sveriges reggaepionjär Peps Persson sjöng redan 1975 på låten "Hög standard":
"Svälten har dom slopat och skickat utomlands
Livsmedelsmaffian har glada dagar
Dom proppar oss med alla gifter som dom har till hands
Och lever gott på våra stinna magar"
LÄS MER: Han vinner kampen mot tistlarna
LÄS ÄVEN: Norsk robot fixar ogräset
LÄS MER: Scanna jorden och spara bränsle