Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 juli 2017

  "Det handlar om att utmatta ogräset"

  Uppfinnaren bakom redskapet Combcut, ekoodlaren Jonas Carlsson från Blekinge, ville hitta ett vapen mot tistlarna. Han insåg att olikheten mellan grödor och ogräs skulle gå att utnyttja.

   På ett fält med ekologisk havre utanför Svalöv i Skåne klipps tistlarna av strax under havrens blad utan att grödan skadas.
  På ett fält med ekologisk havre utanför Svalöv i Skåne klipps tistlarna av strax under havrens blad utan att grödan skadas. FOTO: Hans Dahlgren

  – Jag kammade med fingrarna genom fältet och märkte att jag fick tag på tistlarna men inte grödan. Det var så idén föddes, säger Jonas Carlsson.

  Den fysiska skillnaden mellan grödor och ogräs kan handla om längd, tjocklek eller hur styva stråna är. Egenskaperna används i maskinen för att skilja på gröda och ogräs genom att ställa in de knivförsedda kammarna med olika vinklar och mellanrum.

  Skär kortare

  – Främsta målgruppen är ekologiska lantbrukare som inte har så många andra val. Men på marknader som exempelvis Kanada har man fått resistent ogräs och i år pågår försök för att se vilken effekt den har på det, säger Jonas Carlsson.

  Genom att skära ogräset kortare än den växande spannmålen ges grödan bättre möjligheter att konkurrera när ogräset måste börja om. Det tar också energi från ogräset och klipps det innan det hunnit sätta frön så minskas spridningen.

  – Det handlar om att på lång sikt utmatta ogräset.

   Skillnaden i längd, grovlek eller stråstyvhet utnyttjas för att skilja på ogräs och gröda.
  Skillnaden i längd, grovlek eller stråstyvhet utnyttjas för att skilja på ogräs och gröda. FOTO: Hans Dahlgren

  Behöver resurser

  Utvecklingen av redskapet har pågått under ganska många år nu med stöd från Almi och dåvarande JTI. Idag finns patent godkända i många länder, bland annat i USA, som är en marknad Jonas Carlsson hoppas på. Men med bara två personer i företaget är det en utmaning att ta sig in på nya marknader.

  – Vi behöver mer resurser för att kunna växla upp så vi söker efter det. Två man klarar inte det.

  ”Just Common Sense”, som företaget heter, har sålt maskiner i de flesta europeiska länder. Där används kunderna som referensgårdar för att odlare och möjliga återförsäljare ska få upp ögonen.

  – Många har väl varit lite skeptiska men allt eftersom de sett resultatet har intresset ökat och återförsäljare har börjat sälja maskinen.

   De styvare tistlarna kilas fast och skärs av medan de mjukare spannmålsbladen böjs undan.
  De styvare tistlarna kilas fast och skärs av medan de mjukare spannmålsbladen böjs undan. FOTO: Hans Dahlgren

  LÄS MER: Preem ska tjäna flis på sågspån i tankenLÄS MER: Scanna jorden och spara bränsle

  Relaterade artiklar

  Till toppen