facebooktwittermail d

"Jag är trött på att plocka upp mina lemlästade djur"

Mölnbo

Efter länsstyrelsens besked om att det inte blir någon skyddsjakt på varg i Sjundareviret lägger ägarna till Molstaberg ner sin lammproduktion.

– Jag är trött på att gå och plocka upp mina fantastiska djur lemlästade i hagen, säger Johan Lundgren.

"Det är vår dröm det här. Det är så fantastiskt här när vi är på vår arbetsplats, djuren och jag. Men det är som en skräckfilm i stället", säger Johan Lundgren.
"Det är vår dröm det här. Det är så fantastiskt här när vi är på vår arbetsplats, djuren och jag. Men det är som en skräckfilm i stället", säger Johan Lundgren. FOTO: LINDA GRIMSTEDT

Vid en snabbinkallad pressträff på Molstaberg på måndagseftermiddagen meddelade Johan Lundgren och Elisabeth Aschan sitt beslut. Lammproduktionen på Molstaberg läggs ner.

Orsaken är det brist på stöd för produktionen som de båda ägarna upplever från samhällets sida. De beskriver en situation där de får lägga tid och pengar på att stängsla mot vargen, rensa bland döda får och flytta på de levande, i stället för att utveckla sitt företag med ett tusental djur under lammsäsongen.

Den senaste tiden har Johan Lundgren arbetat utanför företaget för att få en inkomst till att täcka kostnaden för rovdjursstängsel.

– Jag är också småbarnsförälder. Därför har vi fattat det här beslutet nu, säger han.

Runt gården löper cirka två mil stängsel, vilka sedan vargattackerna började för två år sedan håller på att bytas ut mot rovdjursavvisande stängsel. Ersättningen från staten är 50 kronor per löpmeter. Gården följer en plan, uppgjord tillsammans med länsstyrelsen, för att år för år byta ut stängslen. Kostnaden för att anlita en firma att göra jobbet är cirka 100 kronor per meter, vilket gör att Johan Lundgren och Elisabeth Aschan, vid sidan av ordinarie arbete med gården, tvingats stängsla själva.

– Vi har haft många konstruktiva förslag. Varför inte låta länsstyrelsen ta in ett företag som gör det här snabbt. Men det resonemanget tar de inte, säger Elisabeth Aschan.

Ett hot mot hela fårnäringen

Med på pressträffen var också Tomas Olsson, ordförande i Sveriges lammproducenter och medlem i regionstyrelsen för LRF Mälardalen. Han ser situationen på Molstaberg, där länsstyrelsen inte beviljar skyddsjakt på vargen trots de ansträngningar som fårägarna gjort, som ett hot mot hela fårnäringen.

– Vi har en livsmedelsstrategi som är viktig och som ligger till grund för allt det här. Nu måste politikerna ta sitt ansvar. Jag tror inte att konsumenterna och skattebetalarna tycker att det var så här rovdjurspolitiken var tänkt, säger Tomas Olsson som också menar att djurägarna måste få sina kostnader för att stängsla vargen ute täckta.

"Detta är vår dröm"

När lammproduktionen upphör på Molstaberg har ägarna inte tagit ställning till ännu. Just nu ska den akuta situationen lösas och därefter börjar avvecklingen. Ett tungt beslut att fatta.

– Det är vår dröm det här. Det är så fantastiskt här när vi är på vår arbetsplats, djuren och jag. Det är en så optimal gård för får. Men det är som en skräckfilm i stället, säger Johan Lundgren.

LÄS OCKSÅ: Vargattacken blev droppen

LÄS OCKSÅ: Avslår ansökan - djurägarna borde ha gjort mer