facebooktwittermail

Selfie-våg i raps hejdas med stoppskyltar

Folk som tar bilder mitt i blommande rapsfält skapar problem för Duveheds gård i Halland. I år har både bilar, motorcyklar och cyklister kört rakt in på fälten - för att få snygga selfies.

Blommande rapsfält är vackra att fotografera. Men i år har något hänt - nu ska gärna människor synas på bilden och helst mitt inne bland rapsen.

Det märker spannmålsgården Duveheds gård, som för första gången behöver hantera ett nytt problem.

- Nu nöjer man sig inte längre med att ha rapsen i bakgrunden när man fotar och många går rakt in på åkern, säger Linda Ericsson till ATL.

FOTO: PRIVAT

Medelålders par filmade en dans

De senaste dagarna har personer både gått och kört upp med bilar och motorcyklar på deras blommande rapsfält. De har tagit bild efter bild på sig själva med de gula blommorna. En del har visserligen försökt köra i sprutspåren, men andra har gasat rakt in och förstört rapsplantor.

- Det är heltokigt allt detta. Men vi har också skrattat åt det. Femåringen såg en dam i 50-årsåldern dansa runt i rapsen och mannen filmade henne. Och det har barnen gjort parodi på hemma, säger Linda Ericsson.

Mer folk i rörelse

Gården ligger nära naturreservatet Fjärås Bräcka, och precis som ATL tidigare rapporterat är naturupplevelser vårens starka trend. Flockvis med folk har rört sig förbi deras åkrar och uppenbarligen har en del inte kunnat låta bli att gå in på deras grödor.

- Vi har konfronterat en del och frågat hur de tänker. En del har inte förstått att de gör något fel. En del tror att det är allemansrätten som gäller, säger Linda Ericsson.

Linda och Mathias Ericsson fick ta till en ny metod för att få folk att lämna rapsen i fred.
Linda och Mathias Ericsson fick ta till en ny metod för att få folk att lämna rapsen i fred. FOTO: PRIVAT

Trendigt på sociala medier

Men nu ska de olika stoppskyltarna förhoppningsvis få fler att hejda sig. De printades ut från datorn, laminerades och sattes upp i fredags. Skylten förklarar tydligt att det är fritt fram att fota rapsfälten, men att det inte är tillåtet att gå eller köra ut i åkern och plocka någon rapsblomma eller skada någon planta.

Gården skrev också ett inlägg med en bild på en skylt på sin facebooksida och inlägget delades genast över 100 gånger. Även P4 Halland har uppmärksammat skyltarna. Och i gårdens kommentarsfält på facebook är det fler som vittnar om problem med folk som rör sig på andras åkrar just nu. Särskilt rapsen lockar.

- Det är bara att söka på #rapsfält på Instagram. Då ser vi att vi har väldigt många rapsodlare i Sverige, skämtar Linda Ericsson.

Hur har det gått sedan skyltarna sattes upp?

- De ser nog ut att ha fungerat hittills. Än så länge har vi inte sett att någon köra upp med bil i alla fall, säger Linda Ericsson.

Nu återstår det att se hur effektiva stoppskyltarna är, men hittills verkar de fungera, enligt Linda Ericsson.
Nu återstår det att se hur effektiva stoppskyltarna är, men hittills verkar de fungera, enligt Linda Ericsson. FOTO: PRIVAT