Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 maj

  Semester hemma kan rädda besöksnäringen

  Besöksnäringen kippar efter andan och branschen befarar fler konkurser på landsbygden. Men den gröna turismen kan stärkas av att fler svenskar stannar hemma i år, tror turismforskare som ATL pratat med.

   Den gröna turismen kan stärkas av att fler svenskar stannar hemma i år.
  Den gröna turismen kan stärkas av att fler svenskar stannar hemma i år. FOTO: Mostphotos

  Inga flygplan lyfter, konferenser ställs in och vi rekommenderas att inte umgås i onödan. Läget är mardrömslikt för stora delar av besöksnäringen också i Sverige.

  – Det här riskerar att slå väldigt hårt mot landsbygden. Vi är väldigt oroliga, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.

  Besked på väg

  Fortfarande väntar många med att boka sina semestrar eftersom Folkhälsomyndigheten ännu avvaktar med sina rekommendationer för om man kan resa fritt i Sverige under sommar­semestern. Besked väntas komma inom ett par veckor.

  – Om det blir resebegränsningar så blir det sannolikt fler konkurser också ute i landet, säger Maria Ros Jernberg.

  Men frågan kring resandet är komplicerad. Det finns en stor oro för hur sjukvården i glesbygden ska klara av en ökad smittspridning. Flera regioner och kommuner har vädjat om att turister ska hålla sig hemma under våren.

  – Därför hoppas vi på tydliga besked från folkhälsomyndigheten, säger Maria Ros Jernberg.

  Nya vanor

  Coronakrisen ändrar våra resvanor på kort sikt och återhämtningen kommer att ta tid. Men det kan landsbygden gynnas av, säger Erik Lundberg som är forskare vid Centrum för Turism vid Göteborgs universitet.

  – Det blir allt mer exotiskt med landsbygd. Det finns en attraktivitet i det eftersom det är något nytt och spännande för många att vara i de miljöerna.

  Vårens tydligaste trend är också att fler svenskar söker sig ut i naturen, vilket gynnar företag inom naturturism.

  – Mycket talar för att en del av aktörerna i glesbygden kan få en bra sommar, säger Erik Lundberg.

  Kortare resor

  Människor börjar nu också göra kortare utflykter och resor i sitt närområde, enligt Svenska Turistföreningen.

  – Om stora delar av Sverige tänker så så finns det ändå en möjlighet att vi kan rädda många små företagare. I dessa tider växer en förståelse. Saker som vi tar för givet riskerar att försvinna, säger Maria Ros Jernberg.

  Men på andra håll, som i fjällen och orter som får många utländska turister, ser det värre ut.

  – Som företagare får man satsa stenhårt på att ställa om, nischa sig mot den inhemska privatmarknaden. Men de som har mycket turister från utlandet kan få svårt att ta igen tappet, säger Erik Lundberg.

  Dystert för världsturismen

  Coronakrisen orsakar en global nedgång på 45-70% för turism och besöksnäring i år, enligt en prognos från OECD.

  Relaterade artiklar

  Till toppen