– Nu tycker vi att det måste vara nog. Det är angrepp i hela landet och det händer ingenting. Vi måste få till en skyddsjakt som är värd namnet, säger Gudrun Haglund-Eriksson vid Svenska Fåravelsförbundet.
Efter attackerna – fårägare håller rovdjursvaka
Den 16 september bjuds Sveriges fårägare in till en gemensam rovdjursvaka. Många känner sig svikna av politikerna och tjänstemännen som bestämmer i rovdjursfrågan, enligt Svenska Fåravelsförbundet.
I år har det skett många uppmärksammade och omfattande rovdjursangrepp mot får i bland annat Halland, Småland, Västerbotten och Uppland.
Nu kraftsamlar näringen till en rovdjursvaka, som pågår under två timmar på kvällen den 16 september ända till mörkret faller.
– Man kommer att sitta i sin egen hage och vaka över sina djur den kvällen, som en ren manifestation. Gärna med andra sympatisörer också, och så får man gärna dela med sig av bilder i sociala medier.
Vill se flera förändringar av rovdjurspolitiken
Svenska Fåravelsförbundet är oroat över de många vargangreppen och vill se flera förändringar i rovdjurspolitiken. Bland annat kräver de full ersättning för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, att skyddsjakt beslutas snabbt och att djurägare ska bli bättre bemötta. Parallellt med rovdjursvakan bjuder förbundet in till pressträffar för olika medier.
Huvudbudskapet är att svensk lammnäring har stor potential att växa - men att rovdjursituationen är ett stort hot.
– Lammproduktionen minskar där vi har haft stora angrepp i rovdjurslänen. Folk vågar inte satsa för att det är så osäkert. Det finns också en stor okunskap i samhället, där många tror att vi får rovdjursavvisande stängsel gratis.
Och det handlar inte bara om varg. Den växande björn- och lodjurstammen står också bakom flera angrepp och är en stor källa till oro, enligt Gudrun Haglund-Eriksson.
Det är fem år sedan det senast hölls en större samlad rovdjursvaka i Sverige. Då det hade varit flera större fårangrepp i Sverige.