facebooktwittermail

Dumper kördes med tio tons överlast

När trafikpolisen i Halmstad kontrollerade en dumper visad den sig ha tio tons överlast och en förare utan giltig behörighet.

När dumpern vägs konstaterades att den hade nästan tio tons överlast.
När dumpern vägs konstaterades att den hade nästan tio tons överlast. FOTO: POLISEN

Händelsen med dumpern har väckt stort intresse på Polisens Facebook-sida där den kommenterats över 600 gånger med synpunkter både för och emot polisens insats och även delats i stor omfattning.

Dumpern var lastade med schaktmassor och kördes på en allmän väg norr om Halmstad när föraren stoppades. Dumpern vägdes på den mobila fordonsvågen.

"Det kunde snart konstateras att föraren gjort sig skyldig till överlast med med näst intill 10 ton."

Överlastavgiften för ett sådant fordon är mycket hög så enligt polisen kan ägaren räkna med att få en betydande avgift utfärdad av Transportstyrelsen. Till exempel anger Volvo CE på sin hemsida att överlastavgiften för en Volvo A25C, som lastas till maximalt angiven totalvikt, är cirka 85 000 kronor.

Dessutom är det inte tillåtet att köra med överlast på vägar som inte är enskilda vilket både föraren och dumperns ägare också riskerar böter för.

Föraren saknade också rätt behörighet för att köra dumpern och rapporteras därför för olovlig körning. Efter provkörning utfärdade polisen också en flygande inspektion.

LÄS OCKSÅ: Livsfarlig färd med 22 tons överlast

LÄS OCKSÅ: Straffavgift för överlast ännu obetald