facebooktwittermail

Sågade av horn - döms för djurplågeri

Lantbrukaren gav ingen bedövning eller lugnande när tjurarnas horn sågades av. Under tisdagen föll tingsrättens dom.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. FOTO: ANN LINDÉN

2017 åtalades en lantbrukare för djurplågeri efter att ha avhornat två av sina tjurar utan bedövning, något som ATL tidigare har rapporterat om. Under tisdagen dömdes lantbrukaren för djurplågeri.

Det var i samband med att en anonym anmälan om nötkreatur där två djur skulle ha horn invuxna i huvudet inkom och en kontroll på den berörda gården gjordes som de två skadade tjurarna upptäcktes.

Enligt tingsrättens domslut som ATL har tagit del av ska kontrollanten ha mötts av två tjurar vars horn var avsågade nära huvudet:

"Det var blod i ansiktet på djuret och på inredningen. På tröskeln till byggnaden låg en horndel. Snittytan såg ut att till stor del vara ren, med den sista biten avbruten", står det i domslutet.

Tillkallade inte veterinär

Det konstaterades att lantbrukaren hade avhornat djuren utan bedövning eller lugnande och genom att först såga nära huvudet och sedan bryta av hornen. Trots att djuren reagerade på ingreppet kontaktade lantbrukare inte veterinär.

Ingreppet ska ha orsakat blödningar, ärrvävnad, sårskador, infektioner och stor smärta för djuren.

Lantbrukaren förstod inte hur smärtsamt detta var för djuren enligt vittnesmålet. Lantbrukaren påstod också att pappan hade avhornat djur på samma sätt. Lantbrukaren förklarar sitt agerande med att det skedde under en period under stor stress.

Lantbrukaren döms villkorligt och till böter för djurplågeri.

LÄS OCKSÅ: Sågade av horn - åtalas

LÄS OCKSÅ: Döda hästar hittade på gård

LÄS OCKSÅ: Upprörda djurägare demonstrerade

LÄS OCKSÅ: Bonde misstänks för djurplågeri