facebooktwittermail

Djurskyddspartist i toppen för jordbruksutskott

Francisco Guerreiro, parlamentariker för ett portugisiskt djurskyddsparti, valdes till vice ordförande i EU-parlamentets jordbruksutskott.

EU-parlamentets utskott fick sina presidier i veckan.
EU-parlamentets utskott fick sina presidier i veckan.

Partiet Pessoas - Animais - Natureza, översatt Människor - Djur - Natur, ingår i den gröna partigrupp där även svenska Miljöpartiet hör hemma. Det är ett av tre partier med djurskydd högst på agendan som har varsin ledamot i jordbruksutskottet, de två andra ingår i samma partigrupp som Vänsterpartiet.

Ordförande i utskottet blev Norbert Lins, tysk kristdemokrat från samma partigrupp som Moderaterna och Kristdemokraterna. Han satt i jordbruksutskottet under den andra hälften av den gångna mandatperioden, och var då bland annat ansvarig för lagstiftning kring lantbrukets klimatutsläpp.

Nedröstad ex-bondeledare

Andra vice ordförande är Daniel Buda, rumänsk kristdemokrat. Det ska även väljas en tredje och fjärde vice ordförande, men de valen sker vid nästa utskottsmöte den 23 juli.

Frågan är om någon av de platserna går till högernationella partigruppen Identitet och Demokrati. Enligt den grundprincip för fördelning av utskottsordförandeplatser som används i EU-parlamentet skulle de ha fått den högsta posten i jordbruksutskottet, men deras kandidat, Maxette Pirbakas från franska Nationell Samling, röstades bort av majoriteten i utskottet. Den tidigare ordföranden i den franska bondeorganisationen FNSEA:s avdelning i västindiska Guadeloupe mötte samma öde i omröstningarna om vice och andra vice ordförande, skriver Agra Europe.

I miljöutskottet blev Pascal Canfin, fransman från president Emmanuel Macrons Renässanslista och den liberala partigrupp där Centerpartiet och Liberalerna ingår, ordförande. Även i detta utskott gick vice ordförandeposten till en ledamot från den gröna gruppen, medan en socialdemokrat blev andra vice ordförande, en kristdemokrat tredje och en ledamot från nederländska Djurens Parti fjärde vice ordförande.