Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2019

  Ingen svensk på ordinarie plats i EU-parlamentets jordbruksutskott

  Två svenskar tar ersättarplatser i utskottet som formar den gemensamma jordbrukspolitiken.

   Nu är det klart vilka utskott de nyvalda EU-parlamentarikerna tar plats i.
  Nu är det klart vilka utskott de nyvalda EU-parlamentarikerna tar plats i. FOTO: Kristofer Sandberg/Expressen/TT

  Miljöpartiets Pär Holmgren och Centerpartiets Fredrick Federley blir ersättare i EU-parlamentets jordbruksutskott. Det är färre svenskar i utskottet än vad det var vid samma tid efter det förra EU-valet, då Marit Paulsen (L) fick en ordinarie plats och tre svenskar hade ersättarstolar, men fler än före detta val då alla utom Fredrick Federley hade lämnat utskottet.

  En ersättare i ett av EU-parlamentets utskott kan, med undantag av omröstningar, vara lika aktiv och få lika mycket ansvar som en ordinarie ledamot. Allt hänger på den enskilda ledamotens intresse och engagemang. Både Fredrick Federley och Pär Holmgren satte jordbruksutskottet på sin önskelista när ATL frågade partiernas toppkandidater om vilka utskott de helst ville sitta i. De får sällskap av bland andra förre jordbrukskommissionären Dacian Ciolos, en ledamot från ett tyskt djurrättsparti, en från ett portugisiskt och en från ett nederländskt.

  Många fler i miljöutskottet

  Miljöutskottet är ett annat viktigt utskott för lantbruket. Där får Jytte Guteland (S), Jessica Polfjärd (M), Malin Björk (V), Fredrick Federley och Pär Holmgren plats. Det är en kraftig förstärkning av den svenska bänken från föregående mandatperiod, då Jytte Guteland var enda ordinarie svensk i utskottet.

  Karin Karlsbro (L) har en ersättarplats. Hon och Jörgen Warborn (M) har också varsin ordinarie plats i handelsutskottet, där lantbruksfrågor också behandlas ibland. Det sker även i utskottet för industrifrågor, forskning och energi där Sara Skyttedal (KD) har en ordinarie plats och Tomas Tobé (M) har en ersättarplats.

  Stolarna i utskotten fördelas i princip efter valresultatet, och framgångarna för liberaler och gröna syns i jordbruksutskottets sammansättning. Den kristdemokratiska partigruppen, där M och KD ingår, har flest ledamöter, 12. Socialdemokraterna har 10. Med 48 stolar totalt ger det ingen gemensam majoritet för de två största grupperna och bredare allianser måste sökas.

  Liberalerna i nyligen omdöpta Förnya Europa (C, L) går upp från fyra till sju ledamöter och De gröna från tre till fem.

  Relaterade artiklar

  Till toppen