facebooktwittermail d

Djurhållare sköt varg i nödvärn

En djurhållare i södra Dalarna dödade en varg i samband med att den attackerade får på bete.

Djurhållaren sköt två varningsskott. Det tredje skottet avlossades mot vargen.
Djurhållaren sköt två varningsskott. Det tredje skottet avlossades mot vargen. FOTO: TRONS

Söndagen den 20 maj fick djurhållarna på gården utanför Smedjebacken i södra Dalarna oväntat - och högst ovälkommet - besök.

Familjen satt ute på gården när de plötsligt såg en ensam varg gå in i fårhagen. Den ena gårdsägaren sprang in i huset efter sitt gevär och rusade efter vargen, berättar Bert Eriksson, besiktningspersonal för rovdjursskador på länsstyrelsen Dalarna.

Sköt två varningsskott

– Nere vid hagen såg djurhållaren hur alla fåren kom springande ut ur dungen med vargen efter sig. Han sköt två varningsskott och vid det andra skottet stannade vargen upp, vilket gav fåren försprång men sen var han i gång igen. Då avlossade han ett tredje skott mot vargen, säger Bert Eriksson till ATL.

Djurhållaren sköt ytterligare två skott varefter vargen dog.

I samband med händelsen tillkallades Bert Eriksson som gjorde en paragraf 28-besiktning. Enligt Bert Eriksson var fårhagen stängslad, men vargen tog sig in över en å där det inte fanns något stängsel. Hans bedömning är att djurhållaren handlade i nödvärn.

– Min samlade bedömning efter att ha hört djurhållarens berättelse är att det har gått rätt till. Efter besiktningen körde jag vargen till SVA och de ska göra en undersökning. Då får vi reda på vad det är för varg och var den kommer ifrån.

Väntar på svar från SVA

Vargen som sköts var en hane på 41,5 kilo och Bert Eriksson tror inte att den kom från något närliggande revir.

– Det närmaste reviret är Gåsmyren men jag har aldrig varit med om att de vargarna har varit så långt borta. Den var rätt stor men jag tycker att dem var mager. Det kan ju vara en ensam varg på genomresa. Det visar sig när vi får DNA på den, säger han.

Enligt Bert Eriksson var familjen skakade efteråt. En händelse som denna är ett väldigt stressmoment, konstaterar han.

– De här djurhållarna hade aldrig varit med om något liknande förut. När man pratar med dem förstår man hur stressade de blir. Det är en väldig tragedi. Allt går så fort. Det blir ett väldigt stressmoment, avslutar Bert Eriksson.

Samtliga får överlevde attacken.

LÄS OCKSÅ: Bucht om vargen: "Vi har tagit ansvar"

LÄS OCKSÅ: "Vi vill att staten tar sitt ansvar"