facebooktwittermail d

Storbrand på Vretagymnasiet

En storbrand bröt under natten ut på Vretagymnasiet. Ingen människa har skadats men över 100 djur har brunnit inne.

Flera kor har blivit innebrända i en brand på en gård vid Vreta utbildningscentrum utanför Linköping.
Flera kor har blivit innebrända i en brand på en gård vid Vreta utbildningscentrum utanför Linköping. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Vretagymnasiet skriver på Facebook att man förlorat alla sina mjölkkor och småkalvar i branden. Det rör sig om över hundra djur.

– Vi försökte rädda djuren men på grund av hur vindarna ligger gick det tyvärr inte att rädda alla, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, till TT.

Till Corren säger han att man därefter fokuserat på att rädda hästar ur ett stall.

– Det är en riktigt stor brand och vi har många resurser på plats. 20–25 brandmän jobbar på att få grepp om branden som rasar i flera byggnader, säger Stefan Hagdahl.

Enligt uppgift till polisen fanns 123 nötkreatur i en av byggnaderna och alla blev innebrända, rapporterar TT.

Skolan meddelar att de djur som fanns i andra byggnader klarat sig och mår bra.

LÄS OCKSÅ: Rektorn: "Branden hade kunnat bli ännu värre"

Hur branden startade är ännu oklart. Flera ladugårdar och maskinhallar var i riskzonen, men inga bostadshus. Byggnaden som eldhärjats har formen av ett H och innehåller såväl stall som lektionssalar, skriver Corren.

Upptäcktes av elever

Larmet inkom kl 03.32. Skolans rektor Elisabeth Bringer Hallberg säger till ATL att branden upptäcktes av två elever.

Hon blev uppringd strax efter klockan fyra och var själv på plats på skolan vid halv fem. Hon kallar branden för en tragedi, men konstaterar att man ändå haft tur i oturen.

– Vi håller på och projekterar för en ny ladugård, så det var redan på gång. Jag räknar med att en ny är på plats innan året är slut, säger Elisabeth Bringer Hallberg till TT.

Rökutvecklingen var kraftig och de boende i området uppmanades att stänga av ventilation och stänga fönster, gå inomhus och lyssna på radiosändningarna.

Vid 07-tiden på onsdagsmorgonen var branden under kontroll. Nio enheter från Linköping och Norrköpings räddningstjänster var på plats för att bekämpa branden.

– Vi kommer att försöka avveckla på platsen, säger Stefan Hagdahl.

Vretagymnasiet håller stängt resten av veckan. På Facebook skriver skolan att alla elever som bor på skolan åker hem och stannar hemma hela veckan. De som inte bor på skolan ombeds stanna hemma.

Praktiska frågor

Även om eleverna åkt hem råder febril aktivitet på skolan. Det finns praktiska frågor som måste lösas. Till exempel har skolan 16 kvigor som ska kalva och som nu måste ackorderas ut. Skolan måste också se till så att eleverna trots den förödande branden får möjlighet att lära sig att jobba med kor.

Sedan finns det fortfarande djur på skolan som man måste ta hand om.

– De djuren har inte märkt något av branden och mår bra. På hästenheten finns det till exempel elevhästar och dem måste stallpersonalen ta hand om.

– Sedan jobbar alla lärare och tanken är att de ska ge eleverna uppgifter via skolplattformen.

Det är oklart hur branden uppstått. Polisen utreder den som skadegörelse.

Se bilderna: Vretas ladugård helt raserad i branden

Läs också: Nysäter: Det luktar rök och smakar tårar

Läs också: Rektorn: Branden hade kunnat bli ännu värre