Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari

  Rektorn: ”Branden hade kunnat bli ännu värre”

  Över 100 djur brann inne i nattens brand på Vreta utbildningscentrum. Men det hade kunnat bli ännu värre, med ännu fler döda djur, säger skolans rektor Elisabeth Bringer Hallberg till ATL.

   Över 130 djur har brunnit inne i nattens brand på Vreta utbildningscentrum.
  Över 130 djur har brunnit inne i nattens brand på Vreta utbildningscentrum. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  – Vår skolladugård är totalförstörd och vi har förlorat mellan 90-100 mjölkkor och 30 småkalvar. Våra ungdjur finns i en separat byggnad och har klarat sig, säger hon.

  Hur påverkas elevernas utbildning av detta?

  – Nu står vi utan delar av våra övningslokaler, men vi projekterar samtidigt en ny ladugård under 2020 som är långt gången. Så det är lite tur i oturen. Vi bygger den på samma plats som grisstallet stod, och det är tur för den var ihopbyggd med ladugården och hade vi haft grisarna där så hade det blivit en ännu större katastrofbrand.

  I dag går 450 gymnasieelever på skolan, som också bedriver vuxenutbildning, och Elisabeth Bringer Hallberg räknar med att omkring 30 elever i varje årskurs, som läser lantbruksutbildningen, berörs direkt av branden.

  Skulle bytas ut

  I det korta perspektivet räknar Elisabeth Bringer Hallberg med att skolan kommer att få försöka förlita sig på lokala mjölkproducenter som kan hjälpa till med stall, så att eleverna kan få sin utbildning tillgodosedd. Byggnaden var 45 år gammal och var på gång att bytas ut.

   Skolans rektor Elisabeth Bringer Hallberg hoppas få en vettig förklaring till varför branden bröt ut.
  Skolans rektor Elisabeth Bringer Hallberg hoppas få en vettig förklaring till varför branden bröt ut. FOTO: Lasse Hejdenberg

  Hon vet ännu inte vad branden beror på.

  – Jag hoppas vi får en vettig förklaring. Den upptäcktes av två elever, som hade varit på stan, och de larmade. De försökte även gå in och se om de kunde släppa ut djuren. Men då var den redan rökfylld så det gick inte.

  Eleverna skickas hem

  Polisen kom på plats tidigt, och valde därefter snabbt att väcka eleverna för att de skulle slippa obehaget att vakna av att det luktade rök, berättar Elisabeth Bringer Hallberg. De har därefter serverats frukost under morgonen.

  – Vi har också sagt att de ska åka hem i dag.

  När räknar ni med att ni kan återuppta undervisningen på plats?

  – Vi behöver kontrollera, för i åtminstone ett hus ska det lukta väldigt mycket rök i och det kan behöva saneras. Så vi har sagt att vi är tillbaka i normal verksamhet på måndag. Men där vågar jag inte vara säker i nuläget. Det beror på vad saneringsfirman säger.

  Vilka blir dina arbetsuppgifter nu de kommande timmarna och dagarna?

  – Klockan halv nio (på onsdagsmorgonen, reds anm) ska jag informera min personal om vad som har hänt, sen måste vi prata vidare om hur vi ska ordna undervisningen framöver och hur vi ska organisera oss för att komma tillbaka i normala gängor så fort som möjligt.

  Inga människor skadade

  Även representanter från Region Östergötland har varit på plats för att bedöma skadeläget på byggnaderna under morgonen.

  – Vi har inte haft några personskador, det är viktigt att nämna. Det är illa nog som det är, men det känns bra att inga människor har kommit till skada.

  Se bilderna: Vretas ladugård helt raserad i branden

  Läs också: Nysäter: Det luktar rök och smakar tårar

  Relaterade artiklar

  Till toppen