facebooktwittermail

Många kor döda efter takras

UPPDATERAD

Merparten av korna på Hälsingegården där ladugårdstaket har rasat in kunde omplaceras till andra gårdar. Men ett drygt 60-tal kor ska ha dött.

FOTO: SERGEY AGAFONOV

Det var vid fyratiden natten mot söndagen som en del av taket till en ladugård med en total besättning på strax över 200 kor rasade in. Räddningsarbetet på mjölkgården utanför Bergsjö pågick under hela söndagen. Vid niotiden på söndagsmorgonen hade samtliga av de djur som man hade lyckats få ut transporterats i väg till andra gårdar.

Men det är fortfarande oklart exakt hur många kor som finns kvar i byggnaden, säger Gunnar Lööf, räddningsledare på Norrhälsinge räddningstjänst.

Ingen exakt siffra

– Jag pratade just med några av de som är på plats och de har inte fått fram någon exakt siffra. De har inte kommit genom hela rasinfernot ännu. Uppskattningsvis är det drygt hälften av korna som ska ha klarat sig, säger Gunnar Lööf till ATL.

De stora snömängderna tros vara det som ligger bakom takraset, och sedan larmet inkom har man arbetat intensivt med att få bort bråte. Gunnar Lööf tror att det kommer krävas ytterligare en dags arbete för att de ska bli klara.

"Taket ligger platt"

– Halva byggnaden har rasat och halva är intakt och ligger platt ner. De jobbar med en grävmaskin från gaveln och in. I går hade vi också en lastbil med en gripklo som kunde flytta rasmassorna, men det gick bara till en viss gräns. Sedan var det grävmaskin som gällde, säger han och tillägger:

– Ägarna är naturligtvis förtvivlade.

Att så många djur ändå klarat sig beror på att de gått i lösdrift och kan ha hunnit undan när taket rasade in. Inga människor uppges ha kommit till skada.

LÄS OCKSÅ: Svårt att veta hur mycket snö taken bär

LÄS OCKSÅ: 300 grisar räddade efter takras

LÄS OCKSÅ: LRF går ut med varning för takras