facebooktwittermail d

"Så många döda höns att det inte gick att räkna"

"Det är kaos här. Jag har nog inte riktigt tagit in allting som har hänt", säger Leif Bergquist, som äger värphönsanläggningen Bärsta Gård, utanför Nyköping.

Värphönsanläggningen Bärsta Gård, utanför Nyköping, har drabbats av fågelinfluensa.
Värphönsanläggningen Bärsta Gård, utanför Nyköping, har drabbats av fågelinfluensa. FOTO: STEFAN NILSSON

Det var i måndags som analysen var klar på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Gården var drabbad av fågelinfluensan H5N8. I tisdags tog Jordbruksverket beslutet att hela besättningen på 50 000 djur ska avlivas.

- Jordbruksverket har ordnat med gas och den kommer hit på torsdag. Det tar bort hela besättningen och sedan blir det totalsanering av anläggningen, säger Leif Bergquist.

Åkte till Uppsala med döda höns

Han berättar att personalen började hitta döda höns inne på en avdelning i en av de två stallarna i fredags. Sammanlagt handlade det om ett 25-tal döda djur.

- Det är inget vi är vana vid men inte heller något att gå i taket för. Sedan exploderade det på lördagen med 500 döda höns. Då förstod vi, säger Leif Bergquist.

Han tyckte inte att det var någon idé att ringa till någon telefonsvarare på lördagseftermiddagen utan väntade till söndag.

- Då var det så många döda höns att det inte ens gick att räkna. Jag ringde till vår besättningsveterinär som sade att vi måste till SVA i Uppsala med de döda hönsen. Så min grabb åkte upp i bilen och var där vid 7-tiden med döda fåglar, säger Leif Bergquist.

Ringde och bekräftade

En arbetsdag senare var analysen klar. Klockan 17.15 på måndag ringde Jordbruksverket och bekräftade att det var fågelinfluensa.

Leif Bergquist har haft värphöns på Bärsta Gård sedan 2004. Först en liten besättning som efterhand skalats upp till 50 000. Totalt produceras 750-800 ton ägg per år som levereras till Ölandsägg. På gården finns just nu 8-10 pallar med ägg som måste gå till destruktion.

Tänker ta upp produktionen igen

Jordbruksverket har inte upprättat någon stab för krisledningsarbetet vid gården men Blå Stjärnan är inkallade för att hjälpa till med att ta ut de döda djurkropparna som skickas till bränning i slutna containrar.

Äggverksamheten på Bärsta Gård omsätter 12-15 miljoner kronor årligen beroende på prisbilden för ägg. Leif Bergquist har inte ännu ens varit i närheten att fundera på vad utbrottet av fågelinfluensa på gården innebär ekonomiskt.

- Efter att hönsen tagits bort måste anläggningen saneras. Nu försvinner mina intäkter och jag kommer bara att ha utgifter under en tid. Men jag kommer att ta upp produktionen igen. Det måste jag. Jag har ju skulder att betala, säger han.

PREMIUM. Nyckfulla konsumenter kan förvärra efter fågelinfluensa

Läs mer: Fågelinfluensa: Alla höns måste avlivas

Läs mer: Fågelinfluensa i Nyköping