I går uppmärksammade ATL ekonomidoktor Kjell A Nordströms uttalande på Nordic Business Forum om landsbygden som "skräpyta", platser som saknar ekonomisk aktivitet, universitet, underhållning och shopping.
"Det blev väldigt dramatiserat"
"Det blev väldigt dramatiserat, men det jag sätter fingret på är utvecklingen".
Det säger forskaren Kjell A Nordström i dag med anledning av de känslor han rörde upp i går genom att kalla Värmland och Gotland för "skräpytor"
Han gav en väldigt pessimistisk bild av den svenska landsbygden.
– Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta, sade han enligt Veckans Affärer.
Uttalandet mötte en hel del synpunkter bland ATLs läsare. Idag förtydligar Kjell A Nordström för ATL vad han menar.
- Det blev väldigt dramatiserat, men det jag sätter fingret på är utvecklingen.
På forumet kom frågan upp om skräpytor finns i Sverige. Kjell A Nordström svarade ja, i högsta grad.
- Om utvecklingen fortsätter oförminskat får vi ytor, "Junk Spaces", platser som vi överger, platser där vi odlat och byggt fabriker under en period och som vi sedan lämnar. Vi drar vidare till nya jaktmarker. Bakom oss lämnar vi brutna, ödsliga landskap.
Men hur ska vi förhålla oss till utvecklingen.
- Vi har provat med aktivt statligt stöd till landsbygden med varierande resultat. Svårigheten är att det inte går att lägga sig i ekonomiska processer utan att det skapar sidoeffekter. Det är något fundamentalt som är i rörelse. Vi är fria människor i ett av världens mest demokratiserade länder och om vi släpps fria drar vi till stan. Vi röstar med fötterna.
- Att begränsa staden är fel väg att gå. Tvärtom ska tillväxtregionerna för överskådlig framtid bejaka just tillväxt. Jag ser framför mig att områden som Öresundsregionen och Mälardalen kopplar upp sig så långt det går, tillägger han.
Men staden behöver landet.
- Om det tar tre timmar till Karlstad är det för långt bort. Staten måste vara med och styra upp med bättre infrastruktur. Då kan landsändar knytas till tillväxtregioner. Men företag är inte att lita på om en plats faller under radarn. Företag letar efter avkastning och platser där de ser kommersiella förutsättningar.