Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 januari 2017

  Stockholmsforskare: Värmland och Gotland kan bli skräpytor

  "Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar", säger Kjell A. Nordström.

   Kjell A. Nordström, är ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm
  Kjell A. Nordström, är ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm FOTO: Nordic Business Forum

  Kjell A. Nordström, är doktor i ekonomi och har tidigare arbetat på Handelshögskolan i Stockholm. När han talade på Nordic Business Forum Sweden nyligen sa han att befolkningen i allt högre grad kommer att söka sig till storstäder som Stockholm. Storstockholm kommer att växa till nästan fem miljoner invånare fram till 2050 spår Kjell A. Nordström.

  Samtidigt kommer glesbygden att gå under rent ekonomiskt och kommer att förvandlas till ”skräpyta”.

  – Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd, sa Kjell A. Nordström enligt Veckans Affärer.

  Stockholm växer nu med 7-9 procent per år och det är en högre tillväxttakt än vad Kina har.

  600 superstäder

  Enligt Nordström kommer 600 superstäder att stå för nästan all ekonomisk aktivitet om 30 år. Där kommer 80 procent av världens befolkning att bo och de kommer att producera upp till 95 procent av all BNP.

  Däremot ger han en minst sagt pessimistisk bild av den svenska landsbygdens framtid.

  – Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta, menar Kjell A. Nordström enligt Veckans Affärer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen