Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 27 september 2016

  Vi klarar oss bra utan ekoimport

  Det finns ingen anledning att gynna ekologiskt jordbruk eller import av ekologiska livsmedel. Konventionellt och svenskt uppfyller alla krav.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: hudiemm

  En förening som kallar sig Ekologiska lantbrukarna har i ATL den 20 september svarat på en insändare från den konventionelle lantbrukaren Erik Eriksson. Ekologerna lyckas alltid få en framskjuten plats i media till nackdel för de konventionella aktörerna.

  Utgångspunkten för ekologerna är att ekologisk produktion alltid skapar hälsosamma produkter till skillnad från konventionell odling, detta trots att det inte finns någon påvisad farlig odling i Sverige.

  Tänk om alla vore eniga om att det är konsumenterna som bestämmer vad de ska handla och äta och tänk om informationskapaciteten vore lika stark från de olika odlingsformerna, då kunde vi prata om likvärdig konkurrens.

  Att som ekologerna tala om att vi måste importera ekologiska produkter för att fylla behovet är mycket kontroversiellt eftersom vi inte kan avgöra hur de importerade ekologiska produkterna har framställts. Produkter som är olagliga i Sverige kan komma in som import utan att över huvud ha haft de svenska kraven på sig.

  När ekologerna hänvisar till rapporter gör de stora vida svängar kring seriös vetenskap och låter sin propagandainstinkt ta kommandot. Slutklämmen i debattartikeln är något förvirrande för oss praktiker inom näringen när ekologerna tror att det är en förlust om vi minskar eko i Sverige och därmed inte svarar upp mot andra länders satsningar.

  Ekologerna påstår att vi skapar konkurrensnackdelar gentemot våra största konkurrenter till exempel Danmark. Det är inte viktigt, det viktiga är att vi skapar upphandlingsregler som ger kommuner och landsting möjlighet att handa närproducerat.

  Per-Ola Lisjö, partipolitiskt obunden konventionell mjölkbonde, Stora Sundby

  Alf Karlman, Landsbygdspartiet oberoende Eskilstuna, Stora Sundby

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen