Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 18 december 2018

  Bisarr kritik mot utredningen

  Förslagen i den utredning som jag ledde hotar inte äganderätten. Påståendena som John Widegren kommer med är bisarra, skriver utredaren Nooshi Dadgostar (V) i en replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Björkar i vintertid.
  Björkar i vintertid. FOTO: M.Korach Mujo Korach / IBL Bildbyrå

  Egentligen föreslår utredningen ingenting nytt, mer än att regelverket ska se likadant ut som när Widegrens eget parti satt vid makten. Nämligen före 2015. Utredningen berör över huvud taget inga privatpersoner eller skogsägare, handlar inte specifikt om åkermark eller om andra som inte redan ingått avtal om att bygga nya bostadsområden.

  Läs John Widegrens debattartikel: ”Äganderätten är hotad av politiska krafter”

  Detta är vad vi egentligen föreslår: En privat byggherre som vill bebygga sin egen mark brukar gå till kommunen och kräva att få en detaljplan för att få göra det. Är fastighetsägare och kommun överens om att det ska byggas så pass många bostäder att det kräver infrastruktur, alltifrån parker, torg till gator och så vidare, behöver fastighetsägaren bekosta även detta på sin egen mark.

  Detta har alltid varit gällande i svensk rätt. Meningen som Widegren rycker ur sitt sammanhang gäller alltså bara när parterna redan är överens, inom ramen för det som kallas exploateringsavtal. Utredningen föreslår ingen ändring i detta.

  Vi föreslår endast en ändring i en detalj. Sedan 2015 har ett helt omotiverat statligt förbud införts mot att kommunen och den byggande fastighetsägaren i dessa avtal ska få komma överens om plats även för förskolor. Utredningen föreslår att ta bort förbudet för att kunna skapa bättre bostadsområden med förskolor i. Vi tycker parterna är bättre lämpade att avgöra detta än staten.

  I yttersta fall kan kommunen ansöka hos länsstyrelsen om fastighetsägaren inte uppfyller detta, helt enligt gängse rättsliga principer. Detta används sällan eftersom parterna nästan alltid är överens.

  Jag påminner: Så har det sett ut i Sverige sedan 1940-talet, fram till 2015. Samtliga borgerliga regeringar har försvarat systemet. Widegren har naturligtvis fel även om direktiven. De innefattade att lägga förslag som skulle göra det snabbare och smidigare att bygga bort bostadsbristen. Det har vi också gjort.

  Widegren uttrycker sig drastiskt, trots att han förmodligen inte riktigt förstår vad förslagen innebär, för att plocka politiska poäng. Jag beklagar det.

  Nooshi Dadgostar, vice ordförande Vänsterpartiet och den som ledde utredningen ”Ett snabbare bostadsbyggande”.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen