Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 13 oktober

  Postnord anpassar sig till färre brev

  Redan i dag har våra brevbärare så få brev att dela ut att de inom kort bara har post att dela ut i var tredje postlåda. Vill man som företag ha utdelning varje dag i veckan kan man skaffa postbox som fortfarande kommer att ha utdelning varje dag, skriver Postnords kommunikationschef Emma Riblom.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Jessica Gow/TT

  I en ledare i ATL hävdas att Postnord hotar företagandet genom den nya utdelningsmodellen som innebär att man som mottagare får vanliga brev utdelade varannan dag. Hur kunde det gå så här, frågas vidare i ledaren.

  Förklaringen är väldigt enkel. Redan i dag har våra brevbärare så få brev att dela ut att de inom kort bara har post att dela ut i var tredje postlåda. Varannandagsutdelning är således något som medborgarna och företagen själva har infört.

  Det vi gör är precis vad alla företag måste göra, att anpassa och effektivisera sin verksamhet när intäkterna faller. Det gör att ett lägre statsstöd kommer att krävas den dag som brevverksamheten inte själv bär sig.

  Vill man som företag ha utdelning varje dag i veckan kan man skaffa postbox som fortfarande kommer att ha utdelning varje dag och om man har behov av att skicka försändelser snabbt kommer det att finnas en expresstjänst som når stora delar av Sverige över natt.

  Det är sant att Postnord satsar på e-handel men det gör vi för att det är vad våra användare efterfrågar, såväl privatpersoner som företag. Det är en konkurrensutsatt marknad men Postnord tjänar pengar på paketsidan.

  Att vi nu måste hantera de stora intäktsförluster som fallande brevvolymer ger upphov till har inget med e-handeln att göra vilket hävdas i ledaren. Det stämmer inte heller att ”svenska skattebetalare har fått bidra med stora belopp” för att hantera de danska brevvolymstappen.

  För att finansiera uppsägningen av danska medarbetare med speciella anställningsvillkor, alltså inte brevvolymstapp, fick Postnord ett ägartillskott, där den svenska delen uppgick till mindre än 20 procent eller cirka 400 miljoner kronor. Det kan jämföras med de aktieutdelningar från Postnord på över 3 miljarder kronor som under perioden 2010–2014 gick till de svenska och danska skattebetalarna.

  Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på nya finansieringsformer för den samhällsomfattande posttjänsten men den kommer inte att vara klar förrän 2023. Under tiden behöver vi anpassa våra tjänster och kostnader efter vad som efterfrågas. Att våra brevbärare ska gå förbi en massa postlådor utan att ha någonting att dela ut är inte en sådan tjänst.

  Emma Riblom

  Kommunikationschef Postnord Sverige AB

  Läs också: ”Postnord hotar företagandet på landet”Läs också: ”Staten bör gå in och pausa varannandagsutdelningen”Läs också: ”Landsbygden fortsatt förlorare”

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen