Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 2 oktober 2020

  Postnord hotar företagandet på landet

  En av de viktigaste samhällsfunktionerna, en fungerande distribution av post, krackelerar när Postnord genomför försök med varannandagsutdelning, skriver ATL:s Tord Karlsson.

  I Skåne börjar Postnord i dagarna att testa sin senaste innovation, varannandagsutdelning. Det betyder att kunden ena veckan får posten måndag, onsdag och fredag och veckan därpå på tisdag och torsdag. Avsikten är att metoden sedan ska rullas ut över hela landet till 2022.

  Hur kunde det gå så här? En av de viktigaste samhällsfunktionerna, en fungerande distribution av post och tidningar över hela landet, fungerar allt sämre. Särskilt allvarligt är det när det saknas alternativ, som på landsbygden där lantbrevbäraren står för omfattande service.

  När Postnord självt beskriver lantbrevbärarfunktionen på sin webb poängterar man att de 760 000 hushåll (!) som omfattas har rätt att få del av samhällsuppdraget att varje vardag dela ut post till alla svenskar.

  Det är just det samhällsuppdraget som nu krackelerar när företaget genomför försök med varannandagsutdelning. Jodå, brevbärarna arbetar varje dag men de når långt ifrån alla brevlådor. Vart har kundperspektivet tagit vägen?

  Tidningsutdelning är en del av samhällsuppdraget, särskilt i de delar av Sverige där Postnord är enda alternativet. Många föredrar sin tryckta dagstidning eller ATL. Med den nya ryckiga varannandagsutdelningen kommer en del nyheter att ha åldrats rejält på vägen. Det är inte acceptabelt.

  En del av bekymren går att spåra till samgåendet mellan postväsendet i Danmark och Sverige för elva år sedan, en av regeringen Reinfeldts sämsta affärer. Svenska staten är majoritetsägare men bestämmanderätten är jämnt fördelad mellan länderna.

  Den snabba nedgången i brevförsändelser skedde först i Danmark, den danska verksamheten gick med förlust och svenska skattebetalare har fått bidra med stora belopp. Bekymren har fortsatt och ett underfinansierat postväsende är ett hot mot företagandet och livet på landsbygden.

  Postnord har medvetet satsat på paketdistribution när brevhanteringen minskar. Man gläds över den växande e-handeln men har svårt att tjäna pengar. Det betyder ytterligare rationaliseringar av brev- och tidningsdistribution och det är detta vi ser nu.

  Många kan intyga att paketdistributionen dras med problem, det senaste exemplet fanns på Atl.nu, med en försvunnen reservdel och ett mycket valhänt och nonchalant bemötande från Postnord.

  Det är inte självklart att postväsendet ska bära sina egna kostnader fullt ut. Bra service på landsbygden kostar. Länder som Tyskland, Frankrike och Italien, ja även Danmark, stöttar sitt postväsende så att alla medborgare får tillgång till samhällsviktig service.

  Varför kan inte Sverige också göra det? Först ska en utredning vända och vrida på frågan, medan Postnord springer i förväg och raskt försämrar servicen. Det är så bakvänt det kan bli.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen