Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 13 februari

  Effektivisering av skogen viktig för klimatomställningen

  En felaktig mätning av kolbindningsnivån gynnar inte utvecklingen av svenskt skogsbruk, skriver tre företrädare för Miljöpartiet i denna replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  I Sveriges riksdag råder en bred konsensus om att den svenska skogen har en viktig roll att spela i klimatomställningen. Det är en pusselbit i det arbete som just nu pågår febrilt i hela Sverige – bränslebytet inom bilflottan, fossilt byts mot förnybart i industriella processer, arbetsmaskiner ställs om och tung lastbilstrafik går på biobränsle. Vid sidan av elektrifiering och effektivisering är skogsråvara en viktig pusselbit i omställningen.

  Moderaternas argument för att Sverige ska förespråka en högre avverkningsnivå när kolbindningsnivån ska mätas, som lyftes fram i en debattartikel i ATL den 30 januari, bygger på en ambition att bioekonomins utveckling är viktig för klimatomställningen och Sveriges skogsindustri. Men en felaktig mätning gynnar inte utvecklingen. Det blir ungefär som när Volkswagen trixade med utsläppsmätningar: vill verkligen Svensk skogsindustri förknippas med fusk? Vi vill istället skapa långsiktiga förutsättningar för skogsnäringen. Ett fiffel med historiska data bidrar inte till det.

  Bakgrunden till denna tekniskt komplicerade fråga är att EU kräver prognoser från medlemsländerna för att kunna bedöma hur många utsläppskrediter respektive land ska kunna tillgodogöra sig. Varje land får ange hur de närmsta åren kommer se ut vad gäller upptag av CO2 och den nivå av avverkning man tror kommer att ske. Exakt hur denna prognos ska tas fram och hur den sedan ska se ut har i EU- och FN-sammanhang varit en het potatis i över femton år.

  Svensk skogsindustri har velat ha en prognos som baserar sig på vad man hoppas kunna avverka de närmaste åren framåt medan den andra linjen, som EU nu fastställt i lag, innebär att prognosen ska baseras på avverkningsnivån under en tioårig referensperiod.

  Under Alliansens år vid makten gick man på den första linjen, vilket bland annat ledde till att man under FN:s stora klimattoppmöte i Köpenhamn 2009 fick motta det hånfullt negativa priset ”Fossil of the day”. Det är denna klimatskadliga linje som Maria Malmer Stenergard nu drivit igenom i riksdagen.

  Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP)

  Maria Gardfjell, vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet (MP)

  Rebecka Le Moine, riksdagsledamot (MP)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen