Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 30 januari 2019

  Sverige ska besluta om den svenska skogen

  Sverige har ännu inte meddelat EU-kommissionen det referensvärde som ligger till grund för att beräkna möjlig avverkning. Blir det för lågt riskeras redan gjorda investeringar i skogsbranschen i mångmiljardklassen, skriver Maria Malmer Stenergard (M), i en debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Maria Malmer Stenergard (M), miljö- och jordbrukspolitisk talesperson.
  Maria Malmer Stenergard (M), miljö- och jordbrukspolitisk talesperson. FOTO: Fredrik Wennerlund

  En sak som borde vara självklar är att det är i Sverige som vi bäst beslutar om den svenska skogen. Ett aktivt skogsbruk är en förutsättning för att vi ska klara av klimatkrisen, dels för att skog som inte brukas inte binder koldioxid lika effektivt, dels för att vi behöver fasa ut det fossila.

  Från moderat håll har vi slagits hårt för att säkerställa att klåfingriga politiker från EU-länder utan skog eller förståelse för skogsbruk inte får makten att begränsa det svenska skogsbruket, kanske främst i arbetet med LULUCF. Att vi fick slåss i Bryssel var väntat, att vi tvingades samla en majoritet för att köra över den svenska regeringen var mindre väntat. Den rödgröna regeringen förmådde inte på egen hand att driva en politik som inte riskerade att begränsa svenskt skogsbruk.

  Striderna i Sveriges riksdag och i Bryssel slutade väl och därmed borde denna sak vara avklarad. Men nu visar det sig att den regering som nyligen har tillträtt med stöd i januariöverenskommelsen inte ser det som självklart att hålla fast vid den skogsbruksvänliga linje som Sverige tack vare Moderaterna till sist drev. Sverige skulle egentligen ha meddelat EU-kommissionen det referensvärde som ligger till grund för att beräkna möjlig avverkning den sista december förra året men har ännu inte gjort det. Moderaterna har i Miljö- och jordbruksutskottet krävt att regeringen ska redogöra för vilket referensvärde de har för avsikt att meddela men så har inte skett. Regeringen har inte någon ståndpunkt i frågan vilket för oss är helt främmande.

  Att rapportera in ett alltför lågt referensvärde skulle i praktiken begränsa det svenska skogsbruket och svensk bioekonomi. Det går tvärt emot såväl den vilja som Sveriges riksdag har uttryckt vid flertalet tillfällen och det går emot såväl Sveriges lantbruksuniversitets som Skogsstyrelsens rekommendationer. Det skulle riskera redan gjorda investeringar i skogsbranschen i mångmiljardklassen och det skulle begränsa våra möjligheter att möta klimatförändringarna. Det är oacceptabelt och måste få ett slut.

  Att exempelvis holländska politiker som inte har någon relation eller förståelse för skogsbruk riskerar att förstöra för en av Sveriges viktigaste näringar är illa. Att den svenska regeringen gång efter gång måste stoppas från att fatta beslut som slår direkt mot skogen är under all kritik. Vi moderater är beredda att än en gång göra allt som står i vår makt för att den rödgröna regeringen inte ska slå ett hårt slag mot skogsnäringen. För oss är det självklart att stå upp för den svenska skogen och det svenska skogsbruket.

  Maria Malmer Stenergard (M), miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen