Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 10 mars

  ”Moderaterna värnar arbetskraftsinvandringen”

  Låt oss vara mycket tydliga. Moderaterna vet hur viktig arbetskraftsinvandringen är för de gröna näringarnas konkurrenskraft. Därför värnar vi också den arbetskraftsreform som vi tillsammans med ­Centerpartiet och övriga ­Alliansen drev igenom, skriver moderaterna Maria Malmer Stenergard och John Widegren.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Vi behöver se över om Migrationsverket eller en annan myndighet är bäst kämpad att säkerställa korta och effektiva handläggningstider, tycker Moderaterna.
  Vi behöver se över om Migrationsverket eller en annan myndighet är bäst kämpad att säkerställa korta och effektiva handläggningstider, tycker Moderaterna. FOTO: Marcus Ericsson / TT

  Men reformer som man ­värnar måste man också vårda och utveckla. Vi kan inte stillatigande se på när människor ­utnyttjas eller när högkvalificerad arbetskraft utvisas ur landet. Därför föreslår vi en rad ­åtgärder för att göra det lättare och snabbare att rekrytera rätt kompetens, samtidigt som vi stävjar fusket.

  Centerpartiets retoriki en debattartikel i ATL den 3 mars, om att värna Alliansens gemensamma reform, ekar ihåligt när de samtidigt har förhandlat fram en utredning som inte vårdar reformen. Januaripartiernas tandlösa utredning riskerar att inte vare sig stoppa fusket eller göra det enklare för personer att komma hit och säsongsarbeta.

  Till skillnad från vad Centerpartiet felaktigt påstår så motsätter vi oss alla typer av arbetsmarknadsprövningar. Arbetsgivarna – inte myndigheter eller fackföreningar – vet bäst vilken kompetens de behöver anställa. Att Centerpartiet stödjer en socialdemokratisk statsminister vars parti vill återinföra en arbetsmarknadsprövning får stå för dem, men vi kommer aldrig att tumma på våra värderingar.

  Arbetskraftsreformen är på många sätt lyckad. Samtidigt har delar av den visat sig vara otillräckliga och alltför krångligt utformade. Handläggningstiderna är nu så långa att ­säsongsbaserat arbete lider ­skada. Vi vill därför se över om Migrationsverket eller en annan myndighet är bäst lämpad att säkerställa korta och effektiva handläggningstider.

  Vi söker stöd hos alla partier för vår politik. Moderaterna har visat att vi är en handlingskraftig opposition som kan samla stöd för att vårda en borgerlig reform. Centerpartiet har i stället gett stöd åt en konstellation där Miljöpartiet i mångt och mycket får diktera villkoren. Det är knappast gynnsamt för de gröna näringarna.

  Moderaterna har i alla väder stått upp för konkurrenskraften och äganderätten. Sedan januari­överenskommelsen slöts, har det blivit allt tydligare att vi är den starkaste rösten i svensk politik för just dessa värden. Vi sviker inte skogsnäringen. Vi sviker inte det svenska klimatarbetet, där de gröna näringarna är helt fundamentala. Och vi sviker inte i frågan om ­arbetskraftsinvandring. Vi ser problemen och söker lösningar som gynnar seriösa företag.

  Om Centerpartiet på riktigt vill värna de värden som är avgörande för den gröna näringen är de välkomna att återansluta sig till den borgerliga oppositionen.

  Maria Malmer Stenergard

  Migrationspolitisk talesperson (M)

  John Widegren

  Landsbygdspolitisk talesperson (M)

  Läs också: Gröna näringarna beroende av invandrad arbetskraft

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen