Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 3 mars

  Gröna näringarna beroende av invandrad arbetskraft

  Svenska företag måste själva få välja varifrån de rekryterar sin arbetskraft, skriver centerpartisterna Jonny Cato och Kristina Yngwe.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Magnus Bergström

  Bara inom svenskt skogsbruk behövs flera tusen säsongsanställda för plantering och röjning varje år. Det är en kompetens som företagen inte kan hitta i Sverige i nuläget. Det handlar om människor som är beredda att arbeta, göra rätt för sig och vara med och bidra till vår gemensamma välfärd. Utan arbetskraftsinvandringen skulle vissa företag inte kunna gå runt.

  Centerpartiet, Liberalerna och regeringen har kommit överens om direktiven för en utredning om arbetskraftsinvandring. Utgångspunkten för utredningen är att dagens regelverk för arbetskraftsinvandring ska värnas.

  Det är en central fråga för oss i Centerpartiet och helt avgörande för svenska företag, inte minst i de gröna näringarna. Vi tycker att det är självklart att det är företagen själva som bäst avgör vilken arbetskraft de är i behov av. Det är också därför vi tydligt motsätter oss förslagen, som nu hörs från såväl Vänsterpartiet som Moderaterna och Kristdemokraterna, om både arbetsmarknadsprövning och lönekrav.

  Sådana förändringar skulle slå hårt mot många företag. Det är just i de fall där företagen inte kan hitta den arbetskraft man är i behov av i Sverige som man väljer att rekrytera utomlands, trots en i många fall längre och svårare rekryteringsprocess. På samma sätt skulle ett lönekrav där enbart personer med yrken över en viss lönenivå skulle vara tillåtna att arbetskraftsinvandra slå hårt mot många företag inom branscher med behov av arbetskraft också med lägre utbildningskrav.

  Sverige behöver arbetskraftsinvandring. Det gäller inte minst inom de gröna näringarna. Centerpartiet kommer att fortsätta stå upp för svenska företags rätt att själva välja vilken kompetens de behöver och varifrån de rekryterar denna, fortsätta värna rätten att komma till Sverige och jobba och fortsätta slåss mot fusk och utnyttjande av människor.

  Vår förhoppning är att våra tidigare allianskolleger ska släppa Vänsterpartiets företagarfientliga hand och hitta tillbaka till den linjen. Till linjen som en gång också var deras.

  Jonny Cato, Migrationspolitisk talesperson (C)

  Kristina Yngwe, Landsbygdspolitisk talesperson (C)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen