Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 15 november 2019

  ”Med 5G är fibern snart historia”

  Vi har slösat oerhört mycket kapital på att gräva ner kabel, skriver Lennart Holst.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Bild 1/2 FOTO: Marie Henningsson
   Tre stora telekomoperatörer har annonserat att de kommer att tillhandahålla 5G-tjänster för allmänheten i 50 kinesiska städer.
  Bild 2/2 Tre stora telekomoperatörer har annonserat att de kommer att tillhandahålla 5G-tjänster för allmänheten i 50 kinesiska städer. FOTO: Chen Weisong/Imaginechina/ Splash News/TT

  Det kan vara så att det inte är den långsamma utbyggnaden av fibernätet som är problemet. Det kan tyvärr vara så att vi, när 5G-nätet snart kommer, har slösat oerhört mycket kapital på att gräva ner fiber. Med 5G kommer allt att gå i luften med högfrekventa signaler!

  Det börjar i våra stora städer, sedan sprider det sig över landet. Umeå har redan försök på gång för att vara först med 5G i landet. Se gärna SVT:s ”Vetenskapens värld” för cirka tre veckor sedan på SVT Play.

  Med 5G blir fibern som är nedgrävd kors och tvärs historia. Kablar innebär problem. Det grävs av en kabel var femte minut i detta land, de flesta bredband. Men inget dåligt som inte för något gott med sig, entreprenadfirmorna har fått jobb. Läs också: ”Bristen på bredband dödsstöten för landsbygden”Läs också: Dålig uppkoppling hot mot lantbruketLäs också: Fiberutbyggnaden tar fart – men alla jublar inte

  Apropå missriktade infrastruktursatsningar, slopa förslaget om en idiotisk höghastighetsbana mellan de tre största städerna. Vi kommer inte att åka på det viset när den är färdig.

  Detta vänster/miljöpartiprojekt kommer att ta en stor del av de offentliga investeringarna i 20–25 år framåt och drabba regionernas framtida underhåll och investeringar enormt. Till nytta av att åka till Stockholm 1,5–2 timmar snabbare. Det bästa med huvudstaden är ju ändå att slippa åka dit.

  Låt hela landet leva i stället för detta tokiga projekt som redan spårat ur!

  Lennart Holst, Vollsjö

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen