Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 november 2019

  ”Bristen på bredband dödsstöten för landsbygden”

  Bredbandsbolagen är inte intresserade av att bygga ut nätet i glesbygden utan vill bara plocka russinen ur kakan. Det hävdar Anne Jakobsson, kommunalråd i Överkalix.

   ”Jag tror absolut att vi kunde ha haft en större inflyttning. Många vill bo på landsbygden, men förväntar sig också tillgång till internet då”, säger Henrik Nilsson Bokor (S), kommunalråd i Torsås.
  ”Jag tror absolut att vi kunde ha haft en större inflyttning. Många vill bo på landsbygden, men förväntar sig också tillgång till internet då”, säger Henrik Nilsson Bokor (S), kommunalråd i Torsås. FOTO: Suvad Mrkonjic

  I många kommuner har det skett mycket på bredbrandsfronten. I andra inget alls. Torsås i Kalmar län ligger sämst till med bredbandstillgång för bara en procent av hushållen och en procent av arbetsplatserna utanför tätorterna. Men bottenplatsen hoppas kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S) att någon annan kommun snart övertar. 2022 är målsättningen att alla invånare, även de på landsbygden, ska ha tillgång till digital infrastruktur.

  Läs också:Dålig uppkoppling hot mot lantbruket

  Både IP Only och Telia har varit inkopplade på att ta fram bredbandslösningar tillsammans med kommunen. Men det har inte blivit något av dessa. Nu vill kommunen göra det själv. Investeringen är beräknad att bli på totalt omkring 100 miljoner kronor.

  – Vilket är en rejäl slant för oss, säger Henrik Nilsson Bokor.

  – Fast ännu är inga beslut tagna. Men vi tittar hur det skulle bli om vi gör det helt i egen regi. Visst skulle det kosta en del, men då får vi också intäkter.

  Hur har den dåliga digitala infrastrukturen påverkat Torsås?

  – Jag tror absolut att vi kunde ha haft en större inflyttning. Många vill bo på landsbygden, men förväntar sig också tillgång till internet då. Men om det funnits fler företag i kommunen är svårt att säga något om.

  Hur har kommuninnevånare utanför tätorterna reagerat på bredbandsbristen?

  – Det är klart att det finns förväntningar på oss att lösa frågan. Nu är det ju nästan ett krav att det ska finnas. Problemet ökar också uppdelningen mellan stad och landsbygd. Många kontakter med statliga, kommunala och kommersiella verksamheter går ju via nätet i dag. Och utan en bra uppkoppling riskerar man att bli utanför.

  Hur är mobilnätet i Torsås?

  – Det har blivit bättre senaste åren. Men många väntar på vad 5G kommer att innebära. Fast där kommer säkert också landsbygden att komma i kläm.

  ”Måste göra det själva”

  Torsås är inte den enda kommunen med problem att tillhandahålla bredband till sina invånare på landsbygden. Överkalix i Norrbotten ligger tvåa på listan.

  – Vi är en kommun med stora avstånd och liten befolkning. De stora bredbandsbolagen vill bara plocka russinen ur kakan. Så ska vi få bredband till alla måste vi göra det själva, säger kommunalrådet Anne Jakobsson (S).

   ”De stora bredbandsbolagen vill bara plocka russinen ur kakan. Så ska vi få bredband till alla måste vi göra det själva”, säger Anne Jakobsson (S), kommunalråd i Överkalix.
  ”De stora bredbandsbolagen vill bara plocka russinen ur kakan. Så ska vi få bredband till alla måste vi göra det själva”, säger Anne Jakobsson (S), kommunalråd i Överkalix. FOTO: Maria Engström-Andersson / BIidbyrån

  Några sådana planer finns det dock inte i dagsläget.

  – Vi ska prata med Post- och Telestyrelsen för att se vad man kan göra. Vad hindrar till exempel Telia från att hjälpa till? De har grävt ner fiber men kräver för höga årsavgifter om vi som kommun ska koppla in oss, så då är det ändå billigare att göra det själv.

  Om det inte sker en bredbandsutbyggnad kan det bli en dödsstöt för glesbygden, menar Anne Jakobsson.

  – Städerna längs kusten kommer säkert att leva, men vad kommer att hända med inlandet? Utan bredband blir det svårt att utveckla.

  Läs också: Bredband åt alla – ett tomt löfte för landsbygden

  Dålig mobiltäckning

  Än så länge har det inte hänt några incidenter beroende på brist på digital infrastruktur. Men första tillbudet kan vänta runt hörnet.

  – När de klippte kopparnätet för telefoni för några år sedan fick alla äldre som behövde det en signalförstärkare för att kunna slå larm om det händer något. Men nu har det gått några år och vi har fått nya äldre som inte får någon signalförstärkare.

  Hur ser det ut med mobiltäckningen i Överkalix?

  – Dåligt. Och Post- och telestyrelsen har ju sagt att bor man på landet så kan man inte ha lika höga förväntningar på mobiltäckning. Så 5G kan vi glömma på länge ännu. Men det är ju bra med raka besked i alla fall.

  Kommunfakta (2018)

  Torsås

  Befolkning: 7 098 personer

  Yta: 483 km2

  Befolkningstäthet: 15,2 inv/km2

  Genomsnittsålder: 45,2 år

  Medianinkomst: 247 tkr (riket 304 tkr)

  Kommunal skattesats: 32,8 procent

  Ekonomiskt resultat: 118 kr/inv

  Överkalix

  Befolkning: 3 302 personer

  Yta: 2 792 km2

  Befolkningstäthet: 1,2 inv/km2

  Genomsnittsålder: 48,4 år

  Medianinkomst: 246 tkr (riket 304 tkr)

  Kommunal skattesats: 34,14 procent

  Ekonomiskt resultat: -24 kr/inv

  Källa:SCB, Ekonomifakta

  Relaterade artiklar

  Till toppen