Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 13 maj 2019

  LRF svarar: ”Ingen framgång utan stöd i opinion”

  Vi måste ha opinionen med oss för att få till de förändringar som krävs för att kunna öka produktionen, skriver LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i en replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: johanna Norin/Kristina Wirén

  Fredrik Boij och Nätverket Framtida Mjölkbönder skriver att LRF tycker att opinion är viktigare än produktion. Jag är den första att glädjas åt att unga engagerar sig i lantbrukets konkurrenskraftsfrågor, men opinion och produktion står inte i konflikt som debattören påstår. Vi måste ha opinionen med oss för att få till de förändringar som krävs för att kunna öka produktionen.

  LRF har arbetatmed betesfrågan under många år och hittills har det inte funnits en politisk majoritet för ett avskaffande. Vi har dock lyckats få igenom en förändring av beteslagstiftningen som betyder att den är mer flexibel och mindre administrativt krävande nu än tidigare. Det handlar inte om rädsla för opinionen, det handlar om att arbeta strategiskt och analysera läget.

  LRF:s riksförbundsstyrelses uppfattning är att bete bidrar till bra djurvälfärd och den goda bilden av svensk mjölk- och köttproduktion. Regler och tillämpningar för bete ska ha djuren i fokus och möjliggöra ett modernt och flexibelt företagande i en växande svensk mjölk- och köttproduktion.

  Arlas införande av ”Sommarmjölk” visar att branschen själva kan ta ansvar för betesgång och göra det på ett sätt som ger merbetalning. Om fler mejerier tog efter så skulle det öppna upp för att diskutera betesfrågan i ett annat perspektiv.

  Utmaningarna som står i vägen för den mjölkföretagare som vill expandera är fler än beteslagstiftningen. Det handlar om myndighetsutövning, tillståndsprocesser, investeringsstöd och att Jordbruksverket måste betala ut EU-ersättningarna i tid. Vi jobbar med dessa frågor och många fler därtill. Målet är självklart att skapa förutsättningar för tillväxt i de gröna näringarna.

  Debattören avslutar sin text med “Vill LRF tappa allas förtroende förutom djurrättsaktivisternas?”. Det är ett påstående som visar att debattören inte har följt med i debatten de senaste månaderna.

  Med det sagt, finns alltid mer att göra och jag välkomnar Nätverket Framtida Mjölkbönder att komma med konstruktiva förslag om hur konkurrenskraften för Sveriges mjölkbönder kan förbättras.

  Palle Borgström

  Förbundsordförande LRF

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen