Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 10 mars

  KD: ”Skärpta krav skapar ordning”

  Centerpartisterna Johnny Cato och Kristina Yngwe är i en debattartikel i ATL den 3 mars oroliga för att bland annat Kristdemokraterna som oppositionsparti vill bringa ordning bland de problem som i dag associeras med arbetskraftsinvandringen. Särskilt oroliga är de för den gröna sektorns företag. Vi kan dock lugna alla med att vi för denna sektor ser skäl till att ha undantag, skriver kristdemokraterna Hans Eklind och Magnus Oscarsson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Den arbetskraftsinvandring som ökat mest, och ­som ­dominerar i dag, är den lågkvalificerade. I kombination med ­generösa regler för ­anhöriga (såsom rätt till försörjningsstöd) är arbetskraftsinvandringen i dag inte samhälls­ekonomiskt hållbar och fri från otillbörliga ­utnyttjanden.

  Dagens regler har lett till omfattande missbruk, utnyttjanden, falska anställningar och handel med anställningsavtal.

  Kristdemokraterna har dragit slutsatsen att ett lönegolv på den svenska genomsnittsmånadslönen 35 000 kronor är den rimligaste metoden för att i ett slag stävja fusk, motverka undanträngningseffekter, skapa en hållbar ekonomi samt underlätta kompetensrekrytering.

  Utöver ett lönegolv vill KD också införa försörjningskrav vid anhöriginvandring till arbetskraft.

  Inom vissa branscher vore dock en gräns vid en svensk genomsnittslön praktiskt omöjlig. Här kan nämnas ­säsongsarbeten eller uttalade bristyrken. De återfinns ofta i den gröna sektorn.

  Därför är det viktigt med möjlighet till utländsk arbetskraftsrekrytering även på lägre nivåer. För sådan vill KD se en behovsprövning vid utomeuropeisk arbetskraftsinvandring, utförd av relevant myndighet.

  Det ska också understrykas att arbetare från våra EU-medlemsländer, kunnigt folk från till exempel Polen och Litauen, omfattas av EU:s fria rörlighet och berörs inte av den här debatten.

  Kristdemokraterna värnar om mänskliga arbetsvillkor. Det är en nödvändighet för att främja ett fritt och växande företagsklimat. Vi vill se en arbetskraftsinvandring som är förenlig med dessa och vi har presenterat förslag som åstadkommer detta, samtidigt som vi sätter stopp för det utnyttjande av människor som sker i dag.

  Den fråga som dock pockar på svar är om Centerpartiet har några förslag på hur vi kan komma till rätta med missbruket av våra nuvarande regler kring arbetskraftsinvandringen.

  Hans Eklind

  Migrationspolitisk talesperson (KD)

  Magnus Oscarsson

  Landsbygdspolitisk talesperson (KD)

  Läs också: Gröna näringarna beroende av invandrad arbetskraft

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen