Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 5 juli

  Arla sviker svensk djurhållning

  Arlas gemensamma prismodell skickar dåliga signaler, skriver Irene Rodebjer i en debattartikel.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Jag läser med stort intresse ATL:s artikelserie om Arla. Står Arla verkligen bakom den svenska djurhållningen? I så fall ger de dåliga signaler till den svenska lagstiftningen genom att de har samma prismodell till alla medlemmar.

  Arla, om någon, borde grunda prismodellen på att alla länder ska nå upp till den svenska modellen som bland annat innebär:

  • Vi har lagstadgat krav på utrymme och skötsel över EU-nivå

  • Alla djur har tillgång till grovfoder som ensilage och hö

  • Lagstadgad betesgång under sommaren (utom för tjurar, av säkerhetsskäl)

  • Nästan alla djur går lösa hela livet

  • Alltid bedövning före kirurgiska ingrepp

  Genom att ha samma prismodell i alla länder visar Arla att djurhållningen saknar betydelse bara vi får fram mjölk. Samtidigt skyltar de gärna med orden ”svensk mjölk” när det finns ett ekonomiskt intresse. Just nu känner jag att jag hellre köper lokalproducerad mjölk – då stöttar jag både den svenska bonden och lagstiftningen.

  Irene Rodebjer

  LÄS OCKSÅ: Replik från Arla

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen