Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 5 juli

  Arla ställer större krav än lagstiftningen

  Syftet är att alla kor inom Arla-kooperativet ska må bra, oavsett var de finns. Det skriver Inger-Lise Sjöström, styrelseledamot i Arla och mjölkbonde, i denna replik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Inger-Lise Sjöström är styrelseledamot i Arla och mjölkbonde. Bilden tagen 2016.
  Inger-Lise Sjöström är styrelseledamot i Arla och mjölkbonde. Bilden tagen 2016. FOTO: Ann Lindén resp Reuters/TT

  Hej Irene! Djurhållningen är helt central och mycket viktig för oss Arlabönder som verkar i Europa. I januari 2020 introducerade vi en uppdaterad och förbättrad version av vårt kvalitetsprogram Arlagården med ännu större fokus på djurvälfärd. Fyra gånger om året ska varje ko bedömas på fyra områden – hull, hältor, skador, renhet – som är viktiga för hennes välbefinnande.

  Vårt kvalitetsprogram Arlagården hade högre krav än svensk djurskyddslagstiftning, och nu har det uppdaterats och förbättrats med ännu större fokus på djuromsorg. Dessa regler gäller faktiskt för alla Arlagårdar i alla länder.

  Sverige har en beteslagstiftning vilket man inte har i andra länder, medan kossorna i till exempel Storbritannien ofta går ute minst lika länge. Och andra länder har till och med fler djur i lösdrift än Sverige.

  Så även om det ser lite olika ut på olika marknader så har vi gemensamma regler för att säkra djurhållningen. Och reglerna utvecklas hela tiden – syftet är att alla kor ska må bra, oavsett var i Arla de är.

  Arla är ett kooperativ där vi ägare delar på alla intäkter och kostnader, oavsett om de säljs på den lokala marknaden eller exporteras utanför Europa. Allt detta bygger på att vi har gemensamma kvalitetssystem och ett gemensamt mjölkpris i hela kooperativet.

  Inger-Lise Sjöström

  Styrelseledamot Arla och mjölkbonde

  LÄS OCKSÅ: ”Arla sviker svensk djurhållning”

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen