facebooktwittermail d

Solcellsel kan ifrågasättas

Hur ser kalkylen ut för tillverkningen av solceller? Det sker med fossil energi i andra länder. När blir det nettoenergivinst? Det undrar civilingenjör Magnus Thorén, medlem i Medborgerlig Samling samt Miljövänner för kärnkraft.

Solen ger el på dagen, när vi behöver den – men bara på den ljusare delen av året.
Solen ger el på dagen, när vi behöver den – men bara på den ljusare delen av året. FOTO: MOSTPHOTOS

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jonas Weissglass har i ATL tisdagen den 15 september synpunkter på varför solcellsparker är ett viktigt komplement i elsystemet. Jag har ett antal invändningar mot dessa påståenden.

1. Det är snabbt och billigt att bygga. Visst vore det dyrare att använda befintliga industribyggnaders tak men då slapp vi utnyttja öppen mark.

2. Solen ger el på dagen, när vi behöver den. Visst är det så men bara på den ljusare delen av året.

3. Solcellsparkerna ger el när kärnkraften har revision. Det är onödigt eftersom mindre el behövs på sommaren när kärnkraften reviderar sina verk. De till och med stänger av för att elen inte behövs på sommaren.

4. Solcellselen kompletterar vindkraften. Visst är det ofta så men ibland både blåser det och är soligt och då kommer det ut mycket el på nätet som måste regleras av vattenkraften. (I Tyskland där man inte har kapacitetsreglerande vattenkraft har man fått toppar som behövt kortslutas.)

5. Solcellsel den ljusare delen av året gör att mindre kärnkraft behövs den delen av året. Om inte kärnkraft kan säljas den delen av året blir det inte lönsamt att hålla i gång kärnkraften alls. Så kraftverken stängs och vi kommer att behöva använda vattenmagasinen på vintern i högre grad än nu.

Läs mer: Debatt: Solcellsparker är ett viktigt komplement i elsystemet

Slutligen undrar jag hur kalkylen ser ut för tillverkningen av solcellerna. Det sker ju med fossil energi i andra länder. När blir det nettoenergivinst? Vi sparar i alla fall mer fossil energi på att importera kärnbränsle, som tillsammans med vattenkraften i sina befintliga verk ger oss fossilfri energi året runt.

Magnus Thorén

Civilingenjör, medlem i Medborgerlig Samling samt Miljövänner för kärnkraft, Ingarö