facebooktwittermail d

Magnus och Maria väntar på 1,2 miljoner kronor

Kontraproduktivt! Det är omdömet från Magnus Jönsson, ordförande i Svenska Fåravelsförbundet, om den utdragna handläggningen av investeringsstöden.

– Jag får betala ränta i två år på pengar som jag egentligen lånar i onödan. Vi tappar konkurrenskraft när det skulle vara tvärtom, säger han.

FOTO: MARCUS FRENNEMARK

Magnus Jönsson och sambon Maria Nilsson har påbörjat ett storbygge. Om några månader ska det nya stallet med plats 680 tackor och 30 dikor med rekrytering stå färdigt. Arbetet med grundläggningen av den drygt 100 meter långa byggnaden pågår för fullt, men ännu står det skrivet i stjärnorna om det blir något investeringsstöd.

Tufft med banken

Ansökan skickades in i våras, för några veckor sedan kom ett brev från Länsstyrelsen i Skåne som berättade att totalt 530 ansökningar om investeringsstöd väntade på beslut och att det kan ta upp till två år innan beslutet kommer.

– Det var en tuff förhandling med banken innan vi kunde starta. Byggentreprenören vill ha bankgaranti, banken kreditprövar och frågar efter beslut om investeringsstöd: ”Nej, det kommer inte förrän om ett eller två år”.

Men banken accepterade investeringskalkylen och Magnus och Maria bestämde sig för att satsa.

– Vi är kanske kaxiga, eller om man så vill, dumdristiga, som kör ändå. Men för oss handlar det om att satsa eller att lägga av.

Krångliga villkor

Det finns ytterligare en komplikation med investeringsstödet som oroar. Det är Länsstyrelsens rangordning av ansökningarna. Den sker med hjälp av en poängsättning av vilka effekter investeringen förväntas få på djurantal, sysselsättning med mera i det sökande företaget.

Magnus och Maria driver sin verksamhet i ett gemensamt driftsbolag, men de äger var sin jordbruksfastighet och det är på Marias fastighet som investeringen sker. Alltså fick ansökan göras på den fastigheten, men alla effekter av investeringen kommer att finnas i det gemensamma driftsbolaget.

– Våra enskilda firmor och driftsbolaget hänger ihop som ler och långhalm. Jag tror att länsstyrelsen förstår problematiken, men det bekymrar ändå, säger Magnus Jönsson.

Stor osäkerhetsfaktor

Bygget är kostnadsberäknat till 7,5 miljoner och förhoppningen är att så småningom få 1,2 miljoner av det beloppet i investeringsstöd. Om och när det kommer några pengar kommer är en osäkerhetsfaktor, som hämmar utvecklingen inom köttbranschen i ett skede när investeringarna verkligen behövs.

– Efterfrågan på svenskt kött har tagit fart nu. Förseningarna bromsar investeringsviljan, ligger du på gränsen till vad banken accepterar måste du ha beskedet först, säger Magnus Jönsson.