facebooktwittermail d

Därför polisanmäls Kjell A Nordström

Ekonomidoktor Kjell A Nordström har polisanmälts för hets mot folkgrupp, alternativt hatbrott, för sitt uttalande om landsbygden som “skräpyta” på Nordic Business Forum.

"Det är helt enkelt inte acceptabelt att göra goda affärer som föredragshållare på det här viset och trampa på andra människor", säger Anders Bockgård.
"Det är helt enkelt inte acceptabelt att göra goda affärer som föredragshållare på det här viset och trampa på andra människor", säger Anders Bockgård.

- Det är helt enkelt inte acceptabelt att göra goda affärer som föredragshållare på det här viset och trampa på andra människor, säger Anders Bockgård som gjort polisanmälan, till ATL.

Den småländske jord- och skogsbrukaren Anders Bockgård blev synnerligen upprörd och känner sig kränkt, både personligt och å kollektivets vägnar av uttalandena som Kjell A Nordström gjorde på Nordic Business Forum i Stockholm nyligen och har nu polisanmält honom.

Det som upprörde Bockgård var främst Kjell A Nordströms deprimerande bild av den svenska landsbygden som en plats som saknar ekonomisk aktivitet, universitet, underhållning och shopping.

"Om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta", sade Kjell A. Nordström.

- Sådana här fall går inte att anmäla över internet, så jag valde att anmäla över telefon. Damen i fråga var mycket vänlig men brydd hur anmälan skulle hanteras. Hon var borta en god stund för att höra sig för hos kollegor, säger Anders Bockgård.

- Helst ville hon att jag skulle återta min anmälan, men jag stod på mig och hon tog emot den. Jag betonade särskilt att tryckfrihetsförordningen inte gäller i detta fall eftersom han framförde det inför publik, även om jag inte var närvarande.

Inte räknas som folkgrupp

Enligt polisen kan landsbygdsbor i Sverige inte räknas som folkgrupp.

- Jag begriper ju att polisen kommer att lägga ner fallet senast på måndag, men det är att se som en stark markering från min sida. Ibland måste man agera och göra saker som man egentligen inte vågar om man inte vill vara en lite lort, som Astrid Lindgren sa, fortsätter Anders Bockgård.

Anders Bockgård vänder sig också mot Kjell A Nordströms uttalande att det skulle vara de svaga och sjuka som blir kvar på landsbygden.

- Jag tycker tvärt om och stödjer mig istället på Darwins teorier. Även i min egen forskning ser jag helt andra mönster för vilka som flyttar och vilka som blir kvar.

ATL söker Kjell A Nordström för en kommentar.

Läs mer: Stockholmsforskare: Värmland och Gotland kan bli skräpytor

Läs mer: "Det blev väldigt dramatiserat"