facebooktwittermail d

Marknaden tvingar Vadsbo att byta inriktning

Vadsbo Mjölk AB måste byta sin ekologiska produktion till konventionell av marknadsskäl. - Det finns inget mejeri som har utrymme att ta emot företagets Kravmjölk, säger Lars Svensson, VD.

- Det finns inget alternativ. Det är av marknadsskäl som vi måste går över till konventionell produktion, säger Lars Svensson, VD för Vadsbo Mjölk.
- Det finns inget alternativ. Det är av marknadsskäl som vi måste går över till konventionell produktion, säger Lars Svensson, VD för Vadsbo Mjölk. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Vadsbo Mjölk AB i Mariestad är Sveriges största ekoproducent med 1 340 kor, varav 1 150 är mjölkande. Det är i samband med att Vadsbo Mjölk byter mejeri - från Skånemejerier till Arla - som företaget måste gå över till konventionell produktion vid årsskiftet.

- Vi behöver ju en kund som kan ta emot vår mjölk och tog då kontakt med Arla. Eftersom Arla inte har utrymme att ta emot vår ekomjölk måste vi därför gå över till konventionell produktion, det var enda alternativet, säger Lars Svensson och understryker att övergången helt och hållet beror på de marknadsmässiga villkoren.

Ökar produktionen

Företaget producerar i dag 12 000 ton ekomjölk om året och räknar med att öka invägningen med 8-10 procent då den blir konventionell. Från årsskiftet kommer man att utfodra korna med konventionellt grovfoder medan man behåller sina Kravmärkta vall- och betesmarker.

Enligt Lars Svensson var det Skånemejerier som sa upp det 3-åriga avtalet som går ut vid årsskiftet, någon förlängning var aldrig aktuell.

Läs mer: Vadsbo Mjölk lämnar Skånemejerier för Arla

Läs även: Vadsbo Mjölk bygger jättesilo

Fakta

Vadsbo Mjölk AB driver sedan 2011 ekologisk mjölkproduktion utanför Mariestad i Västergötland.

Moderbolaget Vadsbo Växtodling AB har nio ägare och bedriver ekologisk växtodling på 2 300 hektar.

Vadsbo Mjölk är Kravcertifierat.

Källa: Vadsbo Mjölk