Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 maj 2017

  Vadsbo Mjölk bygger jättesilo

  BILDSPEL+TEXT. Jätteanläggningen som Vadsbo Mjölk bygger är en av de största i sitt slag, berättar vd Lars Svensson.

  FOTO: Thomas Jakobsson / AB Akronmaskiner

  Tio rundsilos på 500 ton var, plus 18 lagringsfickor på sammanlagt 1 800 ton.

  – Vi kan inte påstå att det är Sveriges största. Men om det är någon som känner till en större anläggning får ni gärna använda kommentarfältet nedan.

  Vadsbo Mjölks vd, Lars Svensson, räknar med att hela satsningen kommer att uppgå till mellan 13 och 14 miljoner kronor. Men då byggs anläggningen också till stora delar i egen regi för att hålla nere kostnaderna. Syftet med satsningen är i första hand att samordna all spannmålshantering.

  – Planen är att det ska bli färdigt till skörden, och som det ser ut nu så känns det som att vi kommer att klara det, säger Lars Svensson.

  FOTO: Thomas Jakobsson / AB Akronmaskiner

  LÄS ÄVEN: Kamerasystem framgång för Vadsbo Mjölk

  Ska underlätta

  Att Vadsbo Mjölk inte har haft kapacitet att lagra hela skörden har varit ett problem, men det har också gjort att företaget har fått lägga resurser på att flytta om spannmålen. Med den nya anläggningen underlättas hanteringen eftersom kvarnen där fodret mals ligger precis intill.

  FOTO: Thomas Jakobsson / AB Akronmaskiner

  Anläggningen får en total lagringskapacitet på 6 500 ton, och byggs dels för att försörja de 1 350 mjölkkorna på gården. Men tanken är även att spannmål av bättre kvalité ska lagras för att kunna säljas på marknaden. För att kunna hålla isär olika spannmålskvalitéer har anläggningen 18 lagringsfickor på 100 ton var.

  Därtill tillkommer de båda torkarna, som eldas med gasol, och som får en kapacitet på 50 kubikmeter i varje tork.

  FOTO: Thomas Jakobsson / AB Akronmaskiner

  LÄS ÄVEN: Byggstart för Vadsbo Biogas

  ”Definitivt störst”

  För leveranserna av delarna står det lokala företaget Akron. Bygget är ett stort projekt även för deras del.

  – Det är definitivt ett stort projekt. Jag tror att detta är ett av de största lantbruksprojekten någonsin i Sverige. Vi har inte byggt något så här stort tidigare på ett bräde, säger Akrons marknadschef Martin Thorsson och fortsätter:

  – Det är definitivt världens största dubbla-sats-tork. Vi har inte gjort någon marknadsundersökning. Men under alla år har vi varken levererat eller sett någon större än den här.

  Men hittar bönderna bara bra samarbetsmetoder tror han att vi kan få se fler liknande anläggningar.

  – Vi ser att det blir vanligare och vanligare att man konsoliderar och samarbetar. De här killarna i Vadsbo är väldigt duktiga på att hitta synergieffekter. Vi tror att det kommer bli vanligare att man bygger gemensamt än att man bygger något eget, säger Martin Thorsson.

  FOTO: Thomas Jakobsson / AB Akronmaskiner

  LÄS ÄVEN: Biogas: Finskt bolag i svensk storaffär

  FOTO: Thomas Jakobsson / AB Akronmaskiner

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen