facebooktwittermail d

Danska vargvalpar lockar forskare

Vargstammen växer i Danmark. Nu ska en kull med danska vargar gps-märkas - och forskarna testar nya metoder för att fånga in dem.

FOTO: KENCANNING/ARKIVBILD

Det handlar om vargvalpar på Västjylland som forskare vill kartlägga, rapporterar landbrugsavisen.dk. Förra året bildade ett vargpar revir där och fick en kull med 8 valpar.

Vargarna har fångats på bild i Stråsø Plantage, ett av Danmarks största hed- och skogsområden. De är snart så stora att de ska lämna sina föräldrar.

Med hjälp av gps-kragar hoppas forskarna kunna följa hur och var valparna så småningom skapar egna revir på den danska landsbygden.

Fler angrepp

Som ATL tidigare har skrivit om så ökar vargangreppen i Danmark. Förra året konstaterades 23 fall där varg angripit får. Det kan jämföras med bara sex angrepp under 2016. Än så länge har attackerna skett på Jylland och troligen rör det sig om vargar som vandrat upp från Tyskland.

Ett par månader på sig

Forskarna hoppas kunna fånga in och märka minst två av de unga vargarna - och det snart.

– Vargungar lämnar normalt sina föräldrar under våren i mars-april, så vi måste få dem märkta före dess, säger forskaren Peter Sunde vid Aarhus universitet.

LÄS OCKSÅ: Rekord för viltolyckor i fjol

PREMIUM: Egen spaning ledde till stulna traktorer

Fångas i en låda

Det är första gången vargar gps-märks i Danmark och man ska pröva en ny metod för att fånga in och märka dem. I Sverige och Norge spåras och beskjuts vargarna med bedövningspilar från en helikopter för att sövas ner och märkas. Den metoden fungerar inte i Danmark.

– Vi saknar vanligtvis snö och vi har mer slutna och täta skogsområden där vargarna kan gömma sig från helikoptern, säger Peter Sunde.

Det danska forskningsteamet vill i stället använda avancerade lådor för att fånga vargarna. När fällan i lådan är utlöst ska ett textmeddelande skickas till forskarna så att de direkt ska kunna komma och vittja den.

LÄS MER: Rovdjur etablerar sig i Danmark

LÄS MER: Unik studie med gps-märkta vildsvin