facebooktwittermail

Danska minkfarmare på väg över sundet

Den danska minknäringen är krossad. Nu vill flera av landets uppfödare flytta till Sverige. Det är positivt menar Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk mink.

Det finns ett antal svenska minkgårdar som står tomma i dag. Där kan danska uppfödare börja direkt, menar Svensk minks vd Jörgen Martinsson om myndigheternas beslut den närmaste tiden går i rätt riktning.
Det finns ett antal svenska minkgårdar som står tomma i dag. Där kan danska uppfödare börja direkt, menar Svensk minks vd Jörgen Martinsson om myndigheternas beslut den närmaste tiden går i rätt riktning. FOTO: MOSTPHOTOS

Coronapandemin har lett till att den danska minkuppfödningen är slagen i spillror. När en muterad variant av viruset upptäcktes på ett antal farmer beslutade Danmarks regering att samtliga 15 miljoner minkar i landet skulle avlivas. Sedan kom beslutet att all minknäring under 2021 var förbjuden. Det har fått några av landets minkfarmare att nu fundera på att starta om i Sverige, något Kvällsposten var först att rapportera om.

Hittills är det ett tiotal minkfarmare som visat intresse av att flytta hit enligt Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk mink. Hur många det blir till slut vill han inte uttala sig om:

Hur många danska minkproducenter tror ni flyttar sin verksamhet till Sverige?

– Först och främst beror möjligheten till danska investeringar i svensk minkproduktion på de beslut som SJV, SVA och FHM kommer att fatta i närtid. Beslut baserade på den pågående pandemin och dess utveckling i Sverige och som kan påverka vår verksamhet i olika riktningar. När dessa beslut är fattade får vi ta strategiska steg, innan dess vill jag inte spekulera.

Hur kommer det att påverka svensk minkproduktion?

– Om danska uppfödare kan och vill starta verksamhet i Sverige ser jag bara fördelar med detta. Svensk Mink har länge samarbetat med de danska uppfödarna, förbundet och auktionsbolaget i Köpenhamn. Danska uppfödare har lång erfarenhet och mycket stor kompetens.

Vad blir vanligast, att de bygger ny eller tar över en befintlig minkgård?

– Detta är som sagt en senare fråga men det finns ett antal gårdar som står tomma i dag där verksamhet kan startas igen. Man kan även samarbeta med svenska uppfödare och öka produktionen tillsammans.

LÄS OCKSÅ:

Minkavel förbjuds: ”Använt 20 miljarder”

Danska minkkadaver hotar grundvattnet

Alla danska minkar avlivas efter muteringsrisk