facebooktwittermail

Dansk minksmitta får kommuner att stänga ned

Reserestriktioner införs i sju kommuner i danska Nordjylland sedan en muterad version av covid-19 spridits från minkar till människor. Bland annat stängs restauranger i de drabbade områdena.

En mink på en minkfarm i Blekinge. Arkivbild.
En mink på en minkfarm i Blekinge. Arkivbild. FOTO: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT

– Just nu vilar världens ögon på oss på grund av den särskilda situationen. Och jag hoppas och tror att vi tillsammans kan lösa de problem vi står inför, säger statsminister Mette Frederiksen (S) vid en presskonferens.

Över 280 000 personer i kommunerna berörs av de nya restriktionerna. Samtliga uppmanas alla invånare göra coronatest samt och att inte korsa kommungränsen åt något håll.

Det finns tecken på att kommande coronavaccin inte kommer fungera lika bra mot den muterade varianten av viruset.

Minst tolv danskar har smittats av det muterade viruset, som kallas cluster 5, elva av dem kommer från någon av de sju kommunerna i Nordjylland.

Alla som kan jobba hemifrån i de drabbade kommunerna ska nu göra det.

LÄS OCKSÅ: Coronavirus på nio svenska minkfarmar

Skolbarn i femte till åttonde klass kommer att få undervisning på distans. Även hälften av gymnasieeleverna ska få distansundervisning.

Dessutom ställs kollektivtrafik till och från kommunerna in.

Samtliga minkar i Danmark, omkring 17 miljoner, ska avlivas med anledning av situationen enligt ett beslut i onsdags.

Världshälsoorganisationen WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan förbereder nu en riskbedömning av covidsmittan bland danska minkar och kommer att informera organisationens medlemmar inom kort, enligt ett uttalande från organisationen.

WHO:s chefsforskare säger dock att det inte går att säga något om hur den muterade smittan kommer att påverka ett vaccin. FN-organets coronaenhet ska nu även undersöka situationen i andra länder med minkfarmar.