facebooktwittermail d

”Bygg upp beredskapslager – nu”

Säkerställ att det går att producera mat i Sverige även i ett läge då importen kraftigt begränsas.

Kamouflagemålad bandvagn.
Försvarsmakten kraftsamlar på Gotland. FOTO: LISA MATTISSON/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

En mörk januarikväll i år landar ett stort militärflygplan på Visby flygplats. Ett 100-tal soldater från Norrbottens regemente har hastigt satts in på Gotland. Samtidigt har färjeterminalen i Oskarshamn satts under bevakning av Göta trängregemente. Och i P4 Stockholm meddelas att det är förbjudet att bryta den militärkonvoj som går genom staden.

Där och då krossas på allvar bilden av att den eviga freden har inträtt i Östersjöregionen. Det står nu oomtvistat klart att Sverige behöver stärka sin försvarsförmåga. I veckor har vi hört varningar för att ett storskaligt krig kan hota i Europa, om Ryssland på bred front går till attack mot Ukraina.

Det som återstår är att hoppas att Ryssland besinnar sig. Att situationen lugnar ner sig.

Samtidigt bör Sverige ta signalerna. Totalförsvaret behöver stärkas. Särskilt bör steg tas för att säkerställa att det går att producera mat i Sverige även i ett läge då importen kraftigt begränsas.

För i dag är importberoendet stort. Varannan tugga är importerad. Och även den mat som produceras här är beroende av att det går att få tag på utländska varor – som diesel, fosfor och reservdelar till maskiner.

Den rimliga åtgärden borde vara att staten snabbt upprättar beredskapslager där det allra viktigaste finns. Förhoppningsvis behöver det som lagerhålls aldrig användas, och då kan staten sälja de lagerhållna produkterna på öppna marknaden om ett par år.

Innan andra världskriget gjorde svenska regeringen just det här – upprättade stora beredskapslager. Det gjordes då för att alternativet var så mycket värre. Den gången sades dock inget om åtgärden. Lagren byggdes upp i tysthet. En förhoppning är att det sker nu också.